1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Uusi teatteri väreilee kuin sininen Saimaa – katso havainnekuvat teatterista

Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri tulee akustisen ja teknisen tasonsa lisäksi hivelemään myös katsojan silmää. Sinisävyinen pääsali väreilee kuin veden pinta, lupaa pääsuunnittelija Samuli Woolston.

Kulttuuri
Havainnekuva Lappeenrannnan kaupunginteatterin suuresta salista
Havainnekuva Lappeenrannnan kaupunginteatterin suuresta salistaALA Architects Ltd

Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri tulee kauppakeskus Iso-Kristiinan lisäosan ylimpään kerrokseen. Pääsuunnittelija Samuli Woolston arkkitehtitoimisto ALAsta kertoo suunnittelun olleen kiehtovaa ja innostavaa. Ainutlaatuista on se, että teatteri tuodaan ihmisten keskelle kauppakeskukseen.

Teatterissa on kaksi salia, josta suurempaan mahtuu 442 katsojaa. Näyttämöllä on pyörivä lava. Orkesterimonttu vie 50 istumapaikkaa silloin kun se on käytössä.

- Iso sali on suunniteltu niin, että siinä voidaan esittää akustisesti musikaaleja. Suurin ero nykyiseen teatteriin on se, että tila on suunniteltu nimenomaan puheteatterille, kertoo arkkitehti Woolston.

Kuin väreilevä vedenpinta

Arkkitehti Samuli Woolston kertoo, että pääsalista tulee sinisävyinen, jossa on samettista tummansinistä pintaa.

- Siniset villakankaiset tuolit ja eri suunnissa olevat maalatut seinäpinnat antavat vaikutelman väreilevästä vedenpinnasta. Hyvä puoli näytelmän kannalta on se, että kun valot sammutetaan, niin tila saadaan täysin pimeäksi.

Paksu betoniseinä erottaa vieressä olevan pienemmän salin, johon mahtuu 150 katsojaa. Neliön muotoisen salin katsomo voidaan kääntää miten päin halutaan, ja siirrettävien lavaelementtien ja tuolien ansiosta pieni sali taipuu moneksi. Lisäksi yleisö voidaan ohjata kahden eri sisäänkäynnin kautta saliin. Seinillä on kolmiomaisia kuvioita, jotka jakavat akustiikan tasaisesti. Kaikki tilat ovat samassa tasossa.

- Yksi käytävä kiertää keskellä olevia saleja. Teatterin ulkolaidalla ovat näyttelijöiden sekä puvustuksen ja teknisen henkilökunnan tilat. Nämä tukitilat sijaitsevat ulkoikkunoiden äärellä, mikä ei teatterimaailmassa ole lainkaan päivänselvä asia, selostaa Woolston pohjapiirustuksen äärellä.

Uudesta teatterista puuttuu vain lavastepaja.

Lappeenrannan kaupunginteatteri tulee kauppakeskuksen yläkerrokseen.
ALA Architects Ltd

Näyttävä sisääntulo

Koska rakennusta ei ole tarvinnut suunnitella ulkoapäin, on hankkeessa kiinnostavaa ollut näyttävän ja muusta kauppakeskuksesta erottuvan sisääntulon suunnittelu.

Kulku teatteriin on samoista pääovista kuin kauppakeskukseen. Ylin kerros, missä teatteri sijaitsee, on tunnelmaltaan toisenlainen, kuin muu osa kauppakeskusta, kertoo Woolston.

Ylimmässä kerroksessa on monumentaalinen teatteriporras, josta huomaa tulleensa julkiseen tilaan. Kattoikkuna tuo lämpiöön päivän väriä ja valoa, joka muuttuu vuodenaikojen mukaan. Värimaailma on hillitty ja erottuu selkeästi muusta kauppakeskuksesta.

Woolston kertoo uuden teatterin olevan toiminnallisuuden monumentti, joka eroaa perinteisistä teattereista.

- Tässä on paljon kauppakeskuksen tekniikkaa, joka menee teatteritilan läpi ja toisaalta paljon teatterin asioita, jotka kulkevat kauppakeskuksen läpi. Kaikki on kuitenkin sujunut ongelmitta.

Kauppakeskuksen rakennustyöt ovat meneillään ja teatteria päästään rakentamaan elokuun 2014 alussa. Aivan Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan kauppakeskuksen ja teatterin ovet avautuvat yleisölle loppuvuodesta 2015.