1. yle.fi
  2. Uutiset

Jamie Oliver -ilmiö ravistelee kotityörooleja: Nuoret miehet kokkaavat ja hoitavat lapsia

Naiset tekevät edelleen valtaosan kotitöistä, mutta etenkin nuoret miehet ovat lisänneet osallistumistaan kodin yhteisiin töihin.

ilmiöt
Nainen tiskaamassa.
Mikko Kuusisalo / Yle

Miehet ovat aiempaa enemmän kiinnostuneita perheensä asioista, lastensa hoidosta ja ruoanlaitosta, kertoo aihepiiriä tutkinut Turun yliopiston sosiologian dosentti Anu-Hanna Anttila.

Brittiläinen sosiologian professori Jonathan Gershuny kutsuu ilmiötä Jamie Oliver -efektiksi. Jamie Oliver on brittiläinen kokki ja tv-persoona, joka on tuonut julkisuudessa myös perhettään esille.

- Ilmiö näkyy täälläkin. Perheenjäsenet joustavat ja huomaavat, että tilan antaminen miehelle ei olekaan kotitöissä mahdotonta, Anttila sanoo.

Tilastokeskuksen Ajankäyttötutkimuksen (2009–2010) mukaan suomalaiset naiset tekevät kotitöitä keskimäärin kolme tuntia ja 41 minuuttia päivässä. Usein pidempää työpäivää tekevillä miehillä kotityöhön käytetty aika on yli tunnin vähemmän.

Yksinasuvia on Suomessa yli miljoona ihmistä, joten moni tekee kaikki kotityönsä itse.

Naiset vastaavat yleensä esimerkiksi ruuanlaitosta, ostoksista, siivouksesta, lapsista ja vaatehuollosta. Miehet puolestaan ottavat osaa muun muassa kaupassa käymiseen, kokkaamiseen, siivoukseen ja pihanhoitoon.

- Nuoret sukupolvet jakavat kotityöt vanhoja tasaisemmin. Myös koulutus vaikuttaa. Toimihenkilöperheissä vanhempien työnjako on tasavertaisempaa, kun neuvotteluvaraa löytyy ja työajat joustavat, Anttila sanoo.

Parit voivat miettiä, mitä kodin ylläpitämiseksi on tehtävä, jotta aikaa jää myös yhdessäololle.

Anu-Hanna Anttila

Hän lisää, että vaikka tasa-arvoistumista on havaittavissa, naisten kaksoistaakkaa palkkatyön lisäksi tulevissa kotitöissä voisi helpottaa.

- Kunnianhimoa ei välttämättä ole kenenkään pakko toteuttaa siinä, onko kylpyammeen alusta täysin puhdas ennen joulua tai kiiltävätkö kaakelit. Rennompaa otetta vaan. Voidaan miettiä, mikä on tarpeellista, niin jää vapaata aikaa yhdessäololle ja omallekin ajalle.

Lue seuraavaksi