Rajakaupoille halutaan vapaammat aukioloajat – osa kaupoista pitää ovia auki ilman lupaa

Kaupan ala haluaa Kaakkois-Suomen raja-alueelle nykyistä joustavammat liikkeiden aukioloajat. Venäläismatkailun kasvun takia väljennystä toivotaan samanlaiseksi kuin Lapissa. Osa kauppiaista rikkoo kaupan aukioloaikasäännöksiä pitämällä kaupat avoinna esimerkiksi juhlapyhinä.

Kotimaa
Grande Orchidée
Kaupan ala haluaa Kaakkois-Suomen raja-alueelle nykyistä joustavammat liikkeiden aukioloajat. Venäläismatkailun kasvun takia väljennystä toivotaan samanlaiseksi kuin Lapissa. Osa kauppiaista rikkoo kaupan aukioloaikasäännöksiä pitämällä kaupat avoinna esimerkiksi juhlapyhinä.

Tänä vuonna Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkoilla kirjataan ennätykselliset 10,5 miljoonaa rajanylitystä. Moni Suomeen ostoksille tuleva joutuu palaamaan kotimaahansa pettyneenä.

- Maahantulijoilla ei ole tietoa siitä, milloin kaupat ovat kiinni ja milloin auki. Erityisesti pyhäpäivinä ja juhlapyhinä olisi asiakkaita, mutta kaupat ovat kiinni, harmittelee Atma Trade Oy:n toimitusjohtaja Mohamad Darwich.

Yrityksen luksustuotteita myyvä kauppakeskus haki poikkeuslupaa vapaampiin aukioloaikoihin, mutta lupa evättiin. Lupa sen sijaan on rajan tuntumassa sijaitsevilla marketeilla.

Toiveena Lapin malli

Rajaliikenteen ruuhkautuessa kulkijoita riittää myös aamuyön varhaisille ja illan myöhäisille tunneille. Kauppa haluaa osansa tästä kasvavasta matkailusta.

Maahantulijoilla ei ole tietoa siitä, milloin kaupat ovat kiinni ja milloin auki. Erityisesti pyhäpäivinä ja juhlapyhinä olisi asiakkaita, mutta kaupat ovat kiinni.

Mohamad Darwich

- Samalla tavalla kuin Lapissa nämä rajakuntien liikkeet ja kaupat voisivat olla auki ilman erityisiä poikkeuslupia, vaatii Etelä-Karjalan kauppakarin hallituksen puheenjohtaja Pirjo Karhu.

Kaakkoisrajalla rajakaupan poikkeuslupia on myönnetty muutaman kilometrin päähän rajasta ulottuvalle alueelle, Lapissa rajakaupan aluetta ovat länsirajan kunnat Torniosta Utsjoelle ulottuvalla vyöhykkeellä sekä Sallan kunta. Vastaavaa poikkeuslupaa Etelä-Karjalan kauppakamari hakee myös Etelä-Karjalaan.

- Esimerkiksi loppiaisen aukiolo tuo Etelä-Karjalan kaupoille kuuden miljoonan euron myynnin, sanoo Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen.

Osa kaupoista auki pyhinä ilman poikkeuslupaa

Osa rajan tuntumassa toimivista kauppiaista rikkoo tietoisesti nykyisiä aukiolosäännöksiä pitämällä liikkeensä auki esimerkiksi venäläisten pitkinä vapaina.

- Tulevaisuudessa jos tälle laille ei tehdä yhtään mitään ja valvominen on olematonta, niin luulen, että tulee varmasti lisääntymään, sanoo Imatran kaupunkikeskustayhdistys Imitsi puheenjohtaja Emilio Urpalainen.

Rajakaupan vapautuessakin liikkeet aiotaan pitää kiinni juhannuksena ja jouluna.

Aiheesta kertoi aiemmin myös Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).