"Suomalaiset vaimot on parempia tekemään töitä"

Vaimot ovat aina kelvanneet Ruotsiin, vaikka Tornion ja Haaparannan kaksoiskaupunkielämässä on ajoittain ollut säröjäkin. Pohjoisruotsalaisen kauppiaan mukaan vaimot on poikkinaitu Suomesta Ruotsiin, koska ovat ahkeria työntekijöitä.

Kotimaa
Suomalainen perhe ostosmatkalla Haaparannalla 1960-luvulla.
Kalle Kultala / Yle

Torniolla ja Haaparannalla on yhteistyötä jo vuonna 1969. Haaparannan uimahalli oli yhteiskäytössä ja jopa palolaitosta suunniteltiin yhteiseksi. 1970-luvun alussa kunnat rakensivat yhteisen jätevedenpuhdistamon. Varsinkin jälkimmäisestä projektista saatu hyöty sai kuntien päättäjät hakeutumaan läheisempään yhteistyöhön.

Ongelmiakin kahden eri valtion yhteiselosta on ajoittain tullut. Vuonna 1978 Ruotsin taloudella meni huonohkosti ja Haaparannallakin oli paljon puhetta rajan sulkemisesta. Omituista keskustelussa oli se, että usein rajan sulkemista vaativat suomalaiset siirtolaiset.

Yle käsitteli Tornion ja Haaparannan kaksoiskaupunkia 2001 esitetyssä ohjelmassa, jonka löydät Elävästä arkistosta. Ohjelmassa muun muassa pohjoisruotsalainen kauppias kertoo, miksi suomalainen vaimo on parempi kuin ruotsalainen.

– Kaikilla on vaimot poikkinaitu Suomesta. Ne on parempia tekemään töitä. Minulla on jo toinen suomalainen vaimo, kauppias tyytyväisenä sanoo sanoo.

Elävästä arkistosta löytyy myös muita mielenkiintoisia Meri-Lappia käsitteleviä video- ja audioleikkeitä.