Vrum vrum - traktorilla kirjoituskilpailun kärkeen

Bee Masakun on rovaniemeläinen abiturientti, joka ylsi voittajaviisikkoon valtakunnallisessa kirjoituskilpailussa runollaan "Vihreetä". Kirjoittaja ei lakkaa ihastelemasta suomalaisen kesän vihreyttä ja talvisen Lapin lumivalkeutta. Bee Masakun on kotoisin Thaimaasta.

Kotimaa
Metsän jälki -kirjoituskilpailun voittaja Bee Masakun
Sauli Antikainen / Yle
Metsän jälki -kirjoituskilpailun voittaja Bee Masakun
Kirjoituskilpailun voittajaa Bee Masakunia haastattelee Hillevi Antikainen.

Bee Masakun sai inspiraation lorumaiseen runoonsa ihan tavallisessa koululuokassa, jossa oppiliaille näytettiin metsäaiheisia kuvia kilpailua varten.

- Yhdessä kuvassa oli vihreä traktori ja ihminen keskellä metsää. Aloitin sitten siitä, Bee kertoo.

Luovan kirjoittamisen "Metsän jälki" -kilpailussa kirjoitustyyli, muoto ja pituus olivat vapaat. Raati valitsi 300:n kirjoituksen joukosta viisi parasta, joista kaksi on rovaniemeläisten lukiotyttöjen kirjoittamia. Toinen rovaniemeläispalkituista on Been opiskelutoveri Linda Palo Lyseonpuiston lukiosta.

Äidin äidinkieli on eri kuin tyttären

Bee Masakun on asunut Rovaniemellä yläasteelta saakka, Suomessa taaperoikäisestä. Hänen synnyinmaansa luonto on kaukana lappiliasesta metsästä.

- Olen Pohjois-Thaimaasta. Siellä on kuumaa ja paljon riisipeltoja. On siellä vihreääkin, mutta ennen kaikkea kuumaa, Bee kertoo.

Äiti kysyy kotona thaimaaksi ja minä vastaan suomeksi.

Bee Masakun, voittoisa runoilija

Hänelle Lapin talvipakkaset ovatkin hieman liikaa, mutta lumesta Bee pitää.

- Se on niin valkoista ja kaunista!

Bee kirjoitti voitokkaan runonsa "Vihreetä" ihan selkeällä suomen kielellä. Hän oppi jo pienenä uuden kotimaansa kielen, mutta pitää sitä vaikeana.

- Suomen kieli on yksinkertaisesti hankala! Kaikki ne säännöt! Toisinaan joudun miettimään myös sanavarastoa, seiskan tasoiseksi itsensä äidinkielessä luokitteleva Bee toteaa.

Suomi on joka tapauksessa Bee Masakunin nykyinen äidinkieli. Thaimaan kielen hän on jo pahasti unohtanut.

- Ymmärrän sitä, mutta en osaa enää puhua enkä kirjoittaa. Äiti kysyy kotona thaimaaksi ja minä vastaan suomeksi, Bee heläyttää.

"Metsän jälki" -kirjoituskilpailun järjestivät Suomen metsäyhditys, Metsähallitus ja Äidinkielen opettajain liitto. Kilpailun rahoitti Suomen metsäsäätiö. Viisi parasta kirjoittajaa palkittiin sadan euron stipendeillä torstaina 12.12. Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä.