Vasemmistopoliitikot: Fortumin kauppa nostaa sähkön siirtohintoja

Jari Myllykoski (vas.) ja Jukka Kärnä (sd.) arvostelevat Fortumin torstaina ilmoittamaa kauppaa. Fortum myy sähkönsiirto-liiketoimintansa Suomi Power Networksille, josta 80 prosenttia on ulkomaisten investiointiyhtiöiden omistuksessa.

politiikka
Kuvassa sähköpylväs, sähkölinjaa.
Kalle Niskala / Yle

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski ja SDP:tä edustava Jukka Kärnä arvostelevat Fortumin päätöstä myydä sähkönsiirtotoimintansa Suomi Power Networksille.

Myllykosken ja Kärnän arvostelun kärki kohdistuu siihen, että ostajayhtiön omistus on suurelta osin ulkomailla. Omistuksesta 80 prosenttia on ulkomaisissa käsissä.

– Näyttää siltä, että Fortum haluaa maksimoida tuloksensa kuluttajien kustannuksella. Kauppa johtaa siirtohintojen nousemiseen. Tämä tuskin on valtio-omistajan intressissä, kansanedustajat kirjoittavat.

Kansanedustajien mielestä Fortumin rooli muuttuu kaupan takia.

– Onko Fortum enää valtion strateginen yhtiö vai laitetaanko se Solidiumin salkkuun? kansanedustajat kysyvät.

Myllykosken ja Kärnän mielestä historiasta löytyy runsaasti esimerkkejä välttämättömiä palveluja tuottavien yritysten myynnistä ja kilpailutuksen vapauttamisesta. Esimerkiksi kansanedustajat nostavat Soneran myynnin ja jakeluyhtiö Digitan myymisen pois Yleisradiosta.

Kansanedustajat arvelevat, että kaupasta saadut rahat päätyvät Fortumin kassasta lopulta investointeihin ulkomaille eikä Suomeen.