Hyppää sisältöön

Nyt se on varmaa: Koira tunnistaa kasvot

Helsingin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että koirat havaitsevat kasvot, ja vieläpä kiinnittävät huomionsa tarkemmin tuttuihin kasvoihin ja tuttuihin silmiin kuin vieraisiin.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Koirat tunnistavat ihmisen kasvot, kertoo Helsingin yliopistossa tehty tutkimus. Tutkimuksen mukaan koirat havaitsevat kasvot, kiinnittävät huomiota etenkin silmiin ja katsovat tuttuja kasvoja vieraita tarkemmin.

Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja käyttäytymistieteellisen tiedekunnan yhteistyönä. Tutkimukseen osallistui 31 koiraa, joista 23 oli paimenkoirarotuihin kuuluvia lemmikkikoiria ja kahdeksan kennelissä kasvaneita beagleja.

- Kennelissä kasvaneet koirat ovat sosiaalistuneempia koiriin kuin ihmisiin, mutta tästä huolimatta tutkimamme beaglet tunnistivat ihmiskasvot samalla tavalla kuin muut tutkimukseen osallistuneet koirat, tutkimusryhmän vetäjä, professori Outi Vainio kertoo.

Tutkijat testasivat koirien spontaania käytöstä: niiden silmänliikkeet rekisteröitiin, kun ne katsoivat tietokoneen näytöltä niin tuttujen kuin vieraidenkin kasvojen ja koirien kuvia. Tutkittavia koiria ei siis opetettu palkkion avulla erottamaan tuttuja kasvoja vieraista, kuten aiemmissa vastaavanlaisissa tutkimuksissa on tehty.

Tulokset osoittivat, että koirat havaitsivat kasvot, ja vieläpä kiinnittivät huomionsa tarkemmin tuttuihin kasvoihin ja tuttuihin silmiin kuin vieraisiin. Toisaalta koirat katsoivat toisten koirien kuvia pidempään kuin ihmisten kuvia, olipa kyseessä vieras tai tuttu koira.

Tutkijoiden mukaan tulokset viittaisivat siihen, että koirilla on samanlainen kasvojentunnistusjärjestelmä kuin ihmisillä.

Kasvojen tunnistaminen ei ihmisen yksinoikeus

Professori Vainion mukaan on hyvinkin todennäköistä, että samanlainen kasvojentunnistusjärjestelmä on monella muullakin eläinlajilla.

- Voi olla, että kasvojen tunnistaminen on tyypillistä laumaeläimille. Koko ryhmälle on edullista, että yksilö tunnistaa nopeasti, onko kyseessä tuttu vai vihollinen, Vainio huomauttaa.

Koirien näköaistia on pitkään vähätelty tunnistamisen keinona, koska niiden hajuaisti on erittäin tarkka. Vainion mukaan nyt tehty tutkimus paljastaa, että näkökyvyllä voi olla koirille paljon suurempi merkitys kuin aiemmin on ajateltu. Tutkimusryhmä jatkaakin koirien visuaalisuuden selvittämistä.

Tutkimus on julkaistu Animal Cognition -julkaisussa.

Kissoilla on yritetty tehdä samanlaista tutkimusta, mutta professori Vainion mukaan tutkimuksessa käytetty silmänliikkeitä rekisteröivä kamera ei sovellu kissoille. Toiveissa kuitenkin on, että kissojenkin kasvojentunnistuskykyä voidaan vielä tutkia.