Taide herättää entiset teollisuusrakennukset henkiin

Kuusankoskella entinen Kymin paperitehdas on täyttynyt pikkuhiljaa, kun eri alojen taiteilijat ovat perustaneet sinne pajojaan. Myös Kotkassa taide on löytänyt vanhoihin teollisuustiloihin.

kulttuuri
Tekstiilisuunnittelija kutoo mattoa kangaspuilla
Juha Korhonen / Yle
Valokuvaaja ottaa kuvia studiossa
Taide on vallannut entisiä teollisuusrakennuksia. Esimerkiksi Kuusankoskella entinen Kymin paperitehdas on täyttynyt pikkuhiljaa, kun eri alojen taiteilijat ovat perustaneet sinne pajojaan. Myös Kotkassa taide on löytänyt vanhoihin teollisuustiloihin.

Logistiikkayritysten käytössä ollut vanha toimistorakennus on seissyt usean vuoden tyhjillään Kotkan Kantasatamassa. Nyt rakennukselle on viimein löytynyt uutta käyttöä, kun logistiikka-alalla itsekin työskentelevä Samuel Sterling on perustanut tiloihin taidegallerian.

– Minulla oli pitkään jo mielessä, että haluaisin toimia enemmän joko sisustuksen tai taidemaailman ympärillä, kertoo Art Port Taidesataman yrittäjä Samuel Sterling.

Taidesatama aloitti toimintansa marraskuussa. Gallerian näyttelyt vaihtuvat kuukausittain, ja joulukuun ajan tiloissa on esillä muun muassa valokuvaaja Jari Turusen urheiljioista kertova valokuvanäyttely. Näyttelytoiminnan lisäksi Taidesatama vuokraa tiloja esimerkiksi kokouskäyttöön.

Galleriaa pyörittää Taidesatama-yhdistys, johon kuuluu tällä hetkellä alle 10 jäsentä. Haussa on vetäjä, joka jatkaa toiminnan kehittämistä.

– Toivon, että yhdistys pystyy toimimaan itsenäisesti ja kehittymään sillä tavalla, että se saa rahoituksen toiminnasta: myynnistä, tilojen vuokraamisesta ja tapahtumien järjestämisestä, Samuel Sterling sanoo.

Entisestä paperitehtaasta taidekeskittymä

Noin tunnin ajomatka pohjoiseen ja edessä on entinen Kymin paperitehdasalue Kuusankoskella. Siellä tehtaan vanha ostovarasto on muuttunut reilun vuoden aikana taiteilijoiden työpajoiksi.

Tekstiilisuunnittelija Milja Järvensivu aloitti mattojen kutomisen Kymintehtaalla viime kesänä.

– Kyselin Kouvolasta, että löytyisikö työtilaa tai paikkaa, jossa voisin tehdä töitä. Sitä ei tuntunut oikein löytyvän, mutta sitten ystävän kautta kuulin tästä, Järvensivu kertoo.

Entisessä varastohallissa toimii tekstiilisuunnittelijan lisäksi valokuvaajia, entisöintiyrityksiä, kirpputori ja monia muita. Taiteilijoita kiehtoo paikassa paitsi tiivis yhteistyö muiden yrittäjien kanssa, myös rakennus itsessään.

– Minua kiehtoo tässä historia ja ehkä vähän sekin, että koko sukuni on ollut täällä Kymiyhtiöllä töissä, kertoo Miljan kanssa samassa tilassa työskentelevä valokuvaaja Marja Seppälä.

UPM pilkkoo tiloja vuokralaisille

Vaikka UPM:n vanhat hallit Kuusankoskella ovat saaneet pikkuhiljaa uusia käyttäjiä, tilaa halleissa vielä riittää.

– Täyttöaste on tällä hetkellä noin 40 prosenttia, kertoo UPM:n kiinteistöpäällikkö Pekka E. Rantala.

Yhtiö on remontoinut tiloja pienemmiksi, jotta niihin saataisiin lisää vuokralaisia. Tällä hetkellä tehdasalueella toimii kolmisenkymmentä yritystä.