Kotona rentoilu saa työtuolin tuntumaan liian kovalta

Rento istuma-asento kotisohvalla tuntuu mukavalta, mutta se antaa vääränlaisen kuvan istumisesta. Istuimet kotona ja työpaikalla ovatkin aivan eri maailmoista.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Työtuolin ostajilla on usein vääränlainen mielikuva toimistotuolien ulkonäköön liittyvistä ominaisuuksista.

– Monesti asiakas tulee tänne ja hänellä on mielikuva, että mitä suurempi tuoli sitä paremmat säädöt. Vuosien kokemuksella voin sanoa, että paremmat, tukea antavat, säädöt löytyvät keskikokoisista ja pienemmistä tuoleista, kertoo Kajaanin Iskun myymäläpäällikkö Markku Törrönen.

Nykyisistä työtuoleista löytyy monenlaisia säätöjä: istuinsyvyys, selkänojan korkeus, istuinkaltevuus, niskanojan etäisyys, käsinojien syvyys ja leveys ja ristiselän tuki. Monissa tuoleissa on myös keinumekanismi, jolla pystyy tekemään tuolilla heijaavaa liikettä.

Työtuoleihin ei ole tullut vielä samanlaista innovatiivista keksintöä kuin vesisänky oli sängyissä.

Markku Törrönen

Satulatuoleja lukuunottamatta tuolit ovat säilyneet suurin piirtein samanlaisina jo pitkään. Uusimpana tulokkaana on verkkoselkänoja työtuolin selkänojassa.

– Työtuoleihin ei ole tullut vielä samanlaista innovatiivista keksintöä kuin vesisänky oli sängyissä. Verkkoselkänoja joustaa ja myötäilee istujan kehoa paremmin kuin perinteinen tuoli. Se on myös hengittävä materiaali, kertoo Törrönen.

Kulmasohvat hallitsevat koteja

Istumatyötä on pidetty helppona, mutta viime aikoina on ryhdytty puhumaan istumisen vaarallisuudesta. Kajaanin Iskun myymäläpäällikkkö Markku Törrönen on huomannut omassa työssään, että asiakkaat tiedostavat asian. Monet istumatyöläiset pyrkivät vaihtamaan työasentoja satulatuolin tai säädettävän sähköpöydän avulla.

Etummaisessa työtuolissa on verkkoselkänoja, joka myötäilee istujan kehoa. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Istumatyön raskaus näkyy siinäkin, että työtuolit saavat joskus aiheetonta kritiikkiä.

– Aika usein tulee palautetta siitä, että työtuolit ovat liian kovia. Jos olet istunut kotona televisiota katsoen tunnin, niin alat huomata, että pikkuhiljaa pitää vaihtaa paikkaa tai asentoa. Se kertoo siitä, että se ei välttämättä ole oikeanlainen alusta tai jäykkyys. Tästä johtuen työtuolit ovat tehty huomattavasti jämäkämmästä materiaalista, istuinosa ja selkäosa. Se on myös tuolin kestävyyden kannalta parempi, sanoo Törrönen.

Jos olet istunut kotona televisiota katsoen tunnin, niin alat huomata, että pikkuhiljaa pitää vaihtaa paikkaa tai asentoa. Se kertoo siitä, että se ei välttämättä ole oikeanlainen alusta tai jäykkyys.

Markku Törrönen

Kotien olohuoneita hallitsevat tällä hetkellä isot kulmasohvat, joiden kaverina on ehkä yksi iso nojatuoli.

– Nykyisin on korostunut se, että sohvissa syvyydet ovat kasvaneet. Asiakas istahtaa sohvalle ja sanoo, että jalat eivät yllä maahan, ja hän haluaa tyynyjä selkänsä taakse. Usein kysytäänkin miten kotona on tapana istua, jalat maassa vai rennosti toinen jalka sohvalla. Sitä kautta haetaan millaista sohvaa tai tuolia etsitään. Monesti asiakas kertoo istuvansa kotona rennommin.

Kahdeksan tunnin työpäivän viettäminen istuen ei ole suositeltavaa. Monet työntekijät haluavatkin välttää sitä, jos se on mahdollista.

– Sähköpöytien kysyntä on lisääntynyt. Nykyisin panostetaan asiaan, ja se on oikein. Sairaana oleminenkaan ei ole halpaa, muistuttaa Markku Törrönen.

Yle Radio Suomen Ajantasan Torstaiseurassa käsiteltiin 12.12.2013 istumatyötä. Maakuntaradioiden toimitukset ympäri Suomen osallistuvat viikottain vaihtuviin teemoihin omilla jutuillaan.