1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lentopomo synkkänä: Hampurilaisilla tienaisi helpommin

Lentoyhtiöiden kattojärjestö IATA ei ole tyytyväinen, vaikka ensi vuosi on ennusteen mukaan rahakkainta aikaa lentämisen historiassa. Toimitusjohtaja haikailee McDonald'sin voittomarginaalien perään.

Kuva: Fredrik von Erichsen / EPA

Maailman lentoyhtiöt tekevät ensi vuonna enemmän voittoa kuin koskaan aiemmin, ennustaa alan kattojärjestö IATA. Lentopolttoaineen hinnat ovat laskusuunnassa, ihmiset matkustavat yhä enemmän ja yhtiöissä on parannettu kustannusrakenteita leikkauksilla.

Genevessä päämajaa pitävä IATA laskee ensi vuoden voitoiksi alalla kokonaisuudessaan yli 14 miljardia euroa. IATA edustaa 240:tä lentoyhtiötä.

Toimitusjohtajan mukaan on kuitenkin ongelmallista, miten pieniksi voittomarginaalit jäävät lentobisneksessä. Ensi vuoden liikevaihdoksi arvioidaan alalla 540 miljardia euroa. Vielä vuonna 2010 syntyi 13,9 miljardia euroa voittoa vain 420 miljardin euron liikevaihdolla.

Matkustajaa kohti voittoa kertyy noin kuusi dollaria eli noin 4,4 euroa.

– Vertailun vuoksi, tuossa kadun varrella McDonalds tekee saman verran voittoa myymällä neljä lastenateriaa Geneven hinnoilla 30 dollarilla, sanoo IATA:n toimitusjohtaja Tony Tyler.

Tyler huomauttaa, että esimerkkitapauksen 20 prosentin voittomarginaali olisi lentoyhtiöille mahdoton.

– Voi hyvin kysyä, onko kuusi dollaria matkustajaa kohti kohtuullinen palkkio lentoyhtiölle, kun ottaa huomioon teknologian, taidot ja sijoitetun pääoman.