Dia on historiaa - mustavalkoinen filmi nostaa päätään

Uusia diaprojektoreita ei enää tehdä. Vaihtoehtona on vanhojen diakuvien skannaus sähköiseksi tiedostoksi..

Kotimaa
Diakuvapaketti.
Tarja Nyyssönen / Yle

Valokuvauksessa tekniikka menee vinhaa vauhtia eteenpäin ja uudet menetelmät ovat syrjäyttäneet vanhoja. Valokuvausta vakavissaan harrastaneet kuvasivat ennen diafilmille. Dialla ei kuitenkaan ole enää tulevaisuutta, toteaa Porin Rajalan Cameran myymäläpäällikkö Jussi Elomaa.

- Kun itse aloitin valokuvauksen, dia oli ainoa ja oikea ammattilaisten käyttämä tuote. Vielä, kun siirryttiin digiaikaan moni ammattikuvaaja uskoi, ettei mikään voita diafilmiä eikä digikamera koskaan syrjäytä perinteisen diakuvauksen hyvyyttä ja varmuutta.

Toisin kuitenkin kävi. Elomaallakaan ei ole kaipuuta dian kulta-aikaan.

- Digikameralla pystytään nykyään tekemään aivan samat asiat ja jopa paremmin. Moni tuskailee, ettei enää saa heijastettua kuvia seinille, mutta kyllähän dataprojektorit ja kotiteatterit ja isot televisiot ajavat saman asian.

Kun itse aloitin valokuvauksen, dia oli ainoa ja oikea ammattilaisten käyttämä tuote

Myymäläpäällikkö Jussi Elomaa, Rajalan Camera

Mustavalkoisen paluu

Vaikka retroilu on muotia, on dian tie Porin Rajalan Cameran myymäläpäällikkö Jussi Elomaan mukaan kuljettu loppuun.

- Enemmän tuntuu, että kaivataan perinteistä mustavalkoista filmiä eli halutaan tehdä itse. Diaa ei oikein pysty itse kehittämään. Sillä tavalla retroilu näkyy meidänkin alalla, että mustavalkoinen filmi nostaa päätään.

Historia dialaatikossa

Elomaa kertoo, että diaprojektoreita kysytään edelleen jos, kun hajonneen tilalle halutaan uusi.

- Valitettavasti uusia ei enää saa, koska niitä ei enää tehdä. Tarjoamme vaihtoehdoksi diojen skannausta sähköiseksi tiedostoksi ja sitä kautta muutetaan kuva digitaaliseksi. Monet harrastajat ostavat itse kotiin skannerin tätä varten. Moni vakava harrastaja on aikoinaan kuvannut dioilla ja koko historia on dialaatikoissa.