1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Herkästä Juha Tapiosta paljastui tv-ohjelman myötä uusia puolia – "Vaatekaappiani en ala esitellä"

Vain elämää -ohjelmaan osallistunut muusikko yllätti monet katsojat vapautuneella olemuksellaan ja itseironisella huumorillaan. Kylillä kävellessä ihmiset tulevat aiempaa rohkeammin juttelemaan, myöntää Juha Tapio. Ohjelman tiimellyksessä hän pääsi tutustumaan myös muihin muusikoihin – ja yllättyi.

Juha Tapio. Kuva: YLE

Laulaja-lauluntekijä Juha Tapio on koko 2000-luvun ollut yksi valtakunnan suosituimmista ja eniten levyjä myyneistä artisteista. Tänä syksynä hän tuli tutuksi entistä laajemmalle yleisölle osallistumalla Nelosen Vain elämää -sarjaan. 

Tuusulan maalaisromanttisessa maisemassa perheineen asustava Juha Tapio ammentaa inspiraatiota kulttuuriympäristöstä.

- Oli jotenkin ylevää ottaa pianosta sointua ja ajatella, että tuossa se on Sibeliuksen Jannekin parin kilometrin päässä vääntänyt biisejä. Sitä halusi ajatella olevansa suomalaisten taiteilijoiden jatkumoa, vaikka vähän eri sarkaa kyntää kuin perinteiset kansallisaarteet, Juha Tapio pohtii.

Esimerkiksi kappale Ohikiitävää on erään juoksulenkin tulosta.

- Sävellys oli jo olemassa, kun muutimme tänne. Juoksentelin järveä ympäri ja siinä on sellainen paikka kuin Onnela, jossa Eino Leino vietti aikaansa. Tuli sellainen olo, että tekstiin pitää saada kansallisromanttista otetta.

Yksityisyyden rajat piti määritellä uudelleen

Menestyksestä huolimatta muusikko on aina ollut tarkka yksityisyydestään. Herkistä kappaleistaan tunnettu Juha Tapio yllätti monet katsojat Vain elämää -ohjelmassa vapautuneella olemuksellaan ja itseironisella huumorillaan.

Muusikko arvelee, että ohjelma loi katsojille tuttuuden illuusion.

Pääasia, että saan soittaa ja laulaa. Jos se kiinnostaa yhä useampaa ihmistä tuon ohjelman myötä, niin hyvä.

Juha Tapio

- Kylillä kävellessä ihmiset tulevat entistä rohkeammin ja hanakammin juttelemaan. Se ei ole  häiritsevää, sillä ihmiset ovat liikkeellä hyvällä meiningillä ja palaute on myönteistä.

Myös media on kiinnostunut muusikosta uudella tavalla ja koettelee rajoja, kuten muusikon uran alkuaikoina. Juha Tapio myöntää, että tilanteeseen on täytynyt sopeutua.

- Olen joutunut määrittelemään uudestaan sen, mistä puhun ja mistä en. Pääasia, että saan soittaa ja laulaa. Jos se kiinnostaa yhä useampaa ihmistä ohjelman ansiosta, niin hyvä.

Televisio-ohjelmassa jokaisesta paljastui uusia puolia, sillä kuvauksissa tehtiin niin paljon muutakin kuin musiikkia.

- Siellä oltiin tiiviisti yhdessä. Meillä oli porukka, jonka kanssa oli helppo olla. Tottakai siellä tuli persoona esiin. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että alkaisin vaatekaappiani esitellä.

Juha Tapio ei tuntenut  muita osallistujia etukäteen. Ennakkokäsitykset kääntyivät jokaisen kohdalla päälaelleen.

- Ilkka on yrmy julkisuuskuvissa, mutta todellisuudessa maailman leppoisin kaveri. Maarit on uskomattoman sydämellinen ihminen eikä lainkaan diiva. Annan kanssa meille tuli vähän sellainen isoveli–pikkusisko-suhde, Tapio luettelee.

15 vuotta levyuraa plakkarissa, mutta meno sen kuin kiihtyy

Edellisen kauden ohjelmaan osallistuneista muusikoista muun muassa Cheek on ollut kovassa nosteessa. Juha Tapion suunnitelmissa ei silti stadionkonsertti vielä siinnä.

- Cheekilläkin tuli stadionkonsertti vasta kahden vuoden päästä sarjasta, että ei minulla sellaista ole vielä suunnitteilla, muusikko virnistää ja vakavoituu:

Cheekilläkin tuli stadionkonsertti vasta kahden vuoden päästä sarjasta, että ei minulla sellaista ole vielä suunnitteilla.

Juha Tapio

- En suunnittele stadionkeikkoja, mutta on mahtavaa, että suomalainen artisti tekee niitä. Olen todella hyvilläni, että pop-musiikki liikkuu tuohon suuntaan aikana, jolloin levyjä myydään yhä vähemmän.

Juha Tapion vuosi on ollut menestyksekäs. Uusi levy sai hyvän vastaanoton ja suuren konserttikiertueen salit ovat olleet poikkeuksetta täynnä. Kiertue päättyy Lahden Sibeliustaloon sunnuntaina 15. joulukuuta.

- Olen älyttömän kiitollinen, että teen tätä työkseni ja olen 15 vuoden levytysuran jälkeen ehkä enemmän innoissani kuin ikinä. Kynnet kuopivat maata, että kohta mennään taas, Tapio tunnelmoi.