1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Katainen: Kauppa Fortumin käsissä, hallitus ei toimelias

Pääministeri Jyrki Katainen (Kok.) pitää hyvänä Fortumin sähkönjakeluverkkojen myyntiä: Fortum saa rahaa tulevaisuuden liiketoiminnan kehittämiseen ja kansainväliset investoijat uskaltavat sijoittaa Suomeen.

politiikka
Pääministeri Jyrki Katainen.
Pääministeri Jyrki Katainen

Pääministeri Jyrki Katainen sanoo, että hallitus on ollut kiinnostunut Fortumin sähkönjakeluverkon myynnistä, mutta ei ole itse ollut toimelias asiassa. Hallitus ei siis ole pitänyt Fortumin verkkomyyntiä sellaisena asiana, johon maan hallituksen olisi pitänyt puuttua.

- Kauppa on ollut Fortumin omassa hallinnassa, kertoo Katainen.

Pääministerin mukaan Fortumin sähkönsiirron asiakkaiden asema ei kaupassa muutu.

- Tulevaa omistajaa kohdellaan lainsäädännössä samalla tavalla kuin Fortumia. Sähkönsiirrolle on hyvin tiukat säännökset myös hinnan osalta, sanoo Jyrki Katainen.

- Siinä on myös investointivelvoitteita. Asiakkaiden tilanne on tulevaisuudessa sama kuin mitä se olisi ollut, jos Fortum omistaisi siirtoverkkoa.

Pääministerin mielestä Fortumin omistama viidenneksen osuus kotien ja yritysten jakeluverkosta ei ole huoltovarmuuden näkökulmasta merkittävä.

- Kantaverkolla, joka on Fingridin hallussa, on huoltovarmuuden näkökulmasta merkitystä ja valtio käyttää siellä määräysvaltaa, muistuttaa Katainen.

Valtio on Fortumin enemmistöomistaja.

Lue seuraavaksi