1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Outi Heiskanen vie katsojan löytöretkelle Wäinö Aaltosen museossa

Intiimien ja yhtä aikaa universaalien tarinoiden mestari Outi Heiskanen on yhä elinvoimainen taiteilija. Wäinö Aaltosen museon Matkaseurue-näyttelyyn syntyi uusi installaatio.

Akateemikko, professori Outi Heiskanen. Kuva: Sami Tammi / Yle

Akateemikko, professori Outi Heiskasen laaja, retrospektiivinen näyttely Wäinö Aaltosen museossa esittelee taiteilijan tuotantoa 1960-luvulta nykypäivään. Esillä on liki 300 teosta - grafiikkaa, veistoksia ja installatioita.

Outi Heiskanen vie teoksissaan katsojan usein löytöretkelle mielikuvituksen ja elämysten maailmoihin. Kuva-aiheet ovat usein samoja.

- Ukkoja, akkoja, kissoja, koiria. Niitä minä olen lapsesta saakka tehnyt. Eläinaiheet ovat yleisimpiä, kertoo Outi Heiskanen taiteestaan.

Minne käynkin maailmassa

Outi Heiskasen lukuisat matkat eri puolille maailmaa ovat vaikuttaneet voimakkaasti hänen taiteeseensa.

- Erityisesti Tiibet on ollut hyvin merkittävä, mutta kyllä myös tutustuminen Afganistaniin on ollut vaikuttava kokemus, Outi Heiskanen sanoo.

Wäinö Aaltosen museon näyttelyn koonnut amanuenssi Susanna Hujala sanoo, että Heiskasen matkat näkyvät myös nyt esillä olevassa näyttelyssä.

- Monissa eri teoksissa näkyy viitteitä hänen matkoistaan, ennen kaikkia juuri nämä Aasian matkat näkyvät tuotannossa selvästi. Matkustaminen on ollut ehdottoman tärkeää hänen tuotantonsa kannalta, näyttelyamanuenssi Susanna Hujala sanoo.

Ongelmana runsauden pula

Susanna Hujalan mukaan näyttelyn kokoaminen oli itsessään eräänlainen aikamatka läpi Heiskasen tuotannon. Varhaisimmat teokset ovat 1960-luvulta.

Näyttelyn rakentaminen oli erittäin antoisa matka minulle itselle.

Susanna Hujala

- Näyttelyn rakentaminen oli erittäin antoisa matka minulle itselle. Me kävimme pitkiä keskusteluja Outin kanssa, katsoimme valtavan määrän hänen teoksiaan ja näyttelyä kootessa oli suoranainen runsauden pula, sillä hänen tuotantonsa on niin valtavan laaja, Susanna Hujala kertoo.

Helposti avautuva Heiskanen

Outi Heiskanen on yksi suosituimmista nykytaiteilijoista Suomessa. Hänen teoksiaan on ollut erittäin runsaasti eri museoiden kokoelmissa, ja sitä kautta ne ovat tulleet tutuiksi monille suomalaisille.

- Hänen teoksensa ovat sellaisia, että ne avautuvat helposti ihmisille. Eri ihmiset näkevät niissä eri asioita ja se on varmasti hänen suuren suosionsa syy, sanoo Susanna Hujala.

Wäinö Aaltosen museon näyttely on koottu pääosin eri museoiden kokoelmista. Näyttelyä varten syntyi myös yksi uusi teos Varjokaruselli.

Minun mielestä tämä on suht´mukava näyttely

Outi Heiskanen

- Minun mielestä tämä on suht´mukava näyttely kun täällä on tarpeeksi kuvia ja varsinkin kun museoista on otettu teoksia niin se on kiva, Outi Heiskanen sanoo.

Yhdessä ja muiden silmin

Outi Heiskanen on tehnyt koko uransa ajan runsaasti yhteistyötä muiden taiteilijoiden kanssa. Wäinö Aaltosen museossa on esillä Heiskasen yhdessä Janne Laineen kanssa tekemiä teoksia. Esillä on myös muiden taiteilijoiden tekemiä muotokuvia Outi Heiskasesta.