Vaihtelevat kelit haastavat jalankulkijan

Pakkasen ja vesikelin nopea vaihtelu luo haasteita jalankulkijoille. Päivystyspoleilla riittää näillä keleillä kiirettä, mutta fiksu ihminen välttää pahimmat liukastelut satsaamalla kenkiin ja etenkin niiden pohjiin

Kotimaa
Liukuesteet
Aleksi Pohjola / Yle

Ei ole helppoa olla jalankulkija, kun joka toinen päivä on vesikeli ja joka toinen päivä pakkanen jäädyttää kävelykadut luistinradaksi. Hiekoituspartiot tekevät minkä voivat, mutta liukasta on, sen ovat huomanneet kaikki viime päivinä ulkona liikkuneet.

Liukkauden kanssa voi myös oppia elämään ja siitä selviämiseen löytyy apuvälineitä, joilla ikävät kaatumiset voi välttää. Kemin Kenkä-Keskuksen kauppias Petri Kyllönen sanookin, että jäälle tarvitaan järeitä keinoja.

– Näille keleille on varmasti parhaimmat sellaiset kengät, joissa on piikit pohjissa. Tai sitten grip-pohjaiset kengät, joiden pohja ei luista. Ne ovat vähän samantyyliset kuin auton kitkarenkaat, sanoo Kyllönen.

Ulkona pitävät, sisällä petolliset

Pahimmille pääkallokeleille kannattaa harkita kenkien pohjaan kiinnitettäviä liukuesteitä. Osa liukuesteistä kiinnitetään kengän pohjaan pienellä ruuvilla, osa toimii kätevästi tarrakiinnikkeellä. Liukuesteiden hinnat vaihtelevat ominaisuuksien mukaan, mutta ovat silti halpa hinta säästyneiltä luunmurtumilta.

– Liukuesteiden hinta liikkuu 30 eurosta aina 100 euroon asti. Ei se kauhean paha hinta ole siitä, että pysyy pystyssä, toteaa Kyllönen.

Kun ne liukuesteet ovat turvalliset ulkona, niin sisätiloissa ne pitää muistaa ottaa pois. Ne ovat hengenvaaralliset siellä.

Petri Kyllönen

Aina välillä kaupassakin joku tulee vastaan liukuesteet kenkien pohjassa narskuen. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä, vaan liukuesteet tulisikin muistaa ottaa aina sisälle mentäessä pois.

– Kun ne liukuesteet ovat turvalliset ulkona, niin sisätiloissa ne pitää muistaa ottaa pois. Ne ovat hengenvaaralliset siellä, muistuttaa Kyllönen nastojen liukkaudesta lattiapinnalla.

Halvalla ei hyvää saa

Kun lähtee ostamaan kenkiä kaupasta, on vaihtoehtoja pilvin pimein. Osa valitsee kengät pelkästään ulkonäön perusteella, osa miettii myös pohjan materiaalia ja kuviointia. Vanha sanonta, ettei halvalla saa hyvää, pätee myös kenkiin.

– Kyllähän se on näin, että jos talvikengät maksaa 20-30 euroa, ei ne silloin kovin laadukkaat voi olla, tuumii Kyllönen.

Kenkien pohjissakin materiaalin laadukkuus näkyy etenkin talvikeleillä, vaikka kuluttaja ei aina osaakaan kiinnittää siihen huomiota. Mitä laadukkaampaa kumia pohja on, sitä paremmin se pitää talven pakkaskeleillä.

– Mitä enemmän pohjassa on muovia, niin sitten se pakkasella kovettuu ja luistaa, havainnollistaa Kyllönen pohjamateriaalin merkitystä kengän pitävyyteen liukkailla keleillä.

Aleksi Pohjola

Kalle Purhonen