Joulupukki istuu ja syö - terveysriski?

Vyötärö voi paisua jopa seitsemällä sentillä, jos istuu tiiviisti television ääressä. Turussa toimiva Paavo Nurmi -keskus on koonnut yhteen istumiseen liittyvää tutkimusta maailmanlaajuisesti. Istumisen vuoksi riski sairastua joihinkin tauteihin saattaa jopa kaksinkertaistua. Joulupukki rytyyttää Jouluna reessä istuen ympäri maailman. Onko pukin terveys vaarassa?

viihde
Joulupukki rokotus kausi-influenssa
Joulupukki otti influenssarokotteen lokakuun lopussa.Jouni Laaksomies / Rovaniemen Kehitys Oy

Monet meistä istuvat työpaikalla. Jos istuminen jatkuu vapaa-ajallakin, se vasta haitallista onkin. Maailman terveysjärjestön mukaan liiallinen istuminen on neljänneksi suurin yksittäinen kuolemanriski. Varsinkin monta tuntia kestävä television katselu ilman taukoja on haitallista. Joulupukin matka jouluaattona vastaa pitkähköä rupeamaa television ääressä. Kuinka pukki selviää jokavuotisesta urakastaan, sehän on lähes pelkkää istumista.

- Petteri Punakuonon vetämä reki on suunniteltu sellaiseksi, että siinä on mukava istua. Siinä voi myös hieman vetreyttää jalkojaan ja muutenkin se on ergonominen. Pukin Pajan ergonomiatonttu on alansa huippuja, reki on hänen suunnittelemansa, Joulupukki sanoo

- Toisaalta lahjojen jakaminen käy hyvästä taukojumpasta. Erillisiä jumppataukoja kesken reissun ei tarvitse pitää, Joulupukki kertoo.

Kohtuudella kaikkea

Liiallinen istuminen on kaikenikäisten ongelma. Miehet jäävät pitkäksi aikaa istumaan naisia enemmän. Selkeää suositusta ei vielä ole, miten kauan paikallaan saa istua paitsi lapsilla. Eräässä Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa ylipainoisia ihmisiä pyydettiin käyskentelemään ympäri taloa mainoskatkojen ajan. Energiankulutus kasvoi selvästi, napostelu väheni ja kuuden kuukauden aikana koehenkilöiden vyötärönympärys pieneni 2,5 senttimetriä.

- Kohtuudella selviää pitkälle, joulupukki toteaa.

Juttu on tehty joulumielellä, mutta istumisen mahdolliset terveysriskit muistaen.

Yle Radio Suomen Ajantasan Torstaiseurassa käsiteltiin 12.12.2013 istumatyötä. Maakuntaradioiden toimitukset ympäri Suomen osallistuvat viikottain vaihtuviin teemoihin omilla jutuillaan.