Rutto tappanut kymmeniä Madagaskarissa

Sairastuneita on tähän mennessä 86, joista 39 on kuollut. Saarivaltiossa leviää sekä paise- että keuhkorutto.

Ulkomaat

Rutto on tappanut ainakin 39 ihmistä Madagaskarissa, sanoi maan terveysministeriö torstaina. Ministeriön mukaan rutto leviää ainakin viidellä alueella maan luoteisosassa.

Sairastuneita on tähän mennessä 86, joista 39 on kuollut. Jo aiemmin viranomaiset kertoivat, että saarella on todettu sekä paiserutto- että keuhkoruttotapauksia. Keuhkorutto on erittäin herkästi leviävä ja voi tappaa 24 tunnissa tartunnan saamisesta.

Terveysministeriön mukaan rutto on levinnyt rotista. Rottien kirput levittävät ruttoa aiheuttavaa Ye_rsinia pestis_ -bakteeria. Paiserutto leviää vain eläinten välityksellä, mutta saman bakteerin aiheuttama keuhkorutto puolestaan leviää pisaratartunana ihmisestä ihmiseen.

Ministeriön lääkärin mukaan 90 prosenttia todetuista tapauksista on keuhkoruttoa, ja vielä keuhkoruton erittäin ärhäkkää tyyppiä.

Ensimmäinen kuolemantapauksista havaittiin jo lokakuun puolella, mutta viranomaiset vahvistivat ruttoepidemian leviämisen vasta 23. marraskuuta. Viranomaiset sanovat nyt, että kaikkien kuumeesta ja päänsärystä kärsivien tulisi viipymättä mennä lääkäriin. Lääkkeitä annetaan ilmaiseksi.

Rutto voidaan parantaa antibiooteilla, jos hoito saadaan aloitettua tarpeeksi ajoissa. Paiserutto tappoi arviolta kolmasosan Euroopan asukkaista eli 25 miljoonaa ihmistä keskiajalla.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea varoitti lokakuussa, että Madagaskarilla saattaa uhata ruttoepidemia. Viime vuoden aikana Madagaskarissa ruttoon kuoli 60 ihmistä, mikä on korkeimpia lukuja maailmassa. Ruttoepidemiat leviävät täpötäynnä olevista ja epähygieenisistä vankiloista Madagaskarissa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset