Hotellin katto lähti lentoon – Östersundin keskusta on suljettu

Myrskytuulet ovat siirtyneet Norjasta Ruotsin tunturialueille. Suomen merialueilla on mitattu 20 metriä sekunnissa puhaltavia tuulia.

Ulkomaat

Osa Östersundin kaupungin keskustasta on suljettu Ivar-myrskyn vuoksi. Myrsky lennättää niin paljon romua ilmassa, että ulkona oleminen on vaarallista, yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun)kertoo.

Vajaan sadan kilometrin päässä Ruotsin tuntureilla Åressa hotellin katto lensi ilmaan. Se veti mukanaan korkeajännitekaapelin rautatielle ja vaurioitti osaa rautatieasemasta. Kaikki hotellin kolmannen kerroksen vieraat on evakuoitu.

– Onneksi junaliikenne oli peruttu, muuten odotussali olisi ollut täynnä ihmisiä. En ole kuullut, että kukaan olisi loukkaantunut, Daniel Mensch kertoi Aftonbladetille.

Mensch oli menossa ostoksille, kun tuuli alkoi puuhaltaa.

– Se tuntui aika vaaralliselta. Ilmassa pyöri paljon romua. Meitä oli kaksi tai kolme, jotka aloimme juosta kohti kotia.

Poliisi kehottaa ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa.

– Valtavat määrät puita on kaatunut kumoon, ja monet tiet ovat poikki, Östersundin poliisi kertoo SVT:lle.

Suuri osa Pohjois-Ruotsin junaliikenteestä on pysäytetty, ja myrsky vaikuttaa myös lentoliikenteeseen.

Ivar on katkonut sähköt jo 20 000 kotitaloudelta Ruotsissa. Norjassa se jätti 50 000 kotitaloutta sähköttä. Se runteli taloja ja kaatoi puita Norjan keski- ja pohjoisosissa. Poliisi ajeli pitkin Tronheimin kaupunkia ja kehotti megafonilla ihmisiä pysyttelemään sisällä. Henkilövahingoista ei toistaiseksi ole tietoa, ja pahimmat tuulet ovat jättäneet Norjan ja siirtyneet Ruotsiin.

Norjassa liikenne on normalisoitumassa. Trondheimissa tuhannet työmatkalaiset jäivät jumiin kaupunkiin, mutta bussit alkoivat kulkea noin klo 20 paikallista aikaa. Myös lentoliikenne on palautumassa.

Ivar-myrskyn tuulet puhalsivat Norjassa jopa 36 metriä sekunnissa. Ruotsissa tuulen nopeudeksi arvioidaan 30 metriä sekunnissa. NRK:n kuvaaja kertoi, että kaduilla on mahdoton pysytellä pystyssä.

– Tilanne on todella pelottava. Ensin oli aivan hiljaista, ja neljässä, viidessä minuutissa muuttui mahdottomaksi pysytellä pystyssä, kuvaaja kertoi NRK:lle.