1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK:n loppuraportti: Syyrian iskuissa käytetty kemiallisia aseita

Raportin mukaan useimmissa tapauksissa uhreina on ollut sekä valtion sotilaita että siviilejä.

Ulkomaat
Damaskoksesta Joberin alueelta löytyneitä kranaatinheittimen ammuksia sekä kemiallisten aseiden valmistukseen käytettäviä aineita.
Damaskoksesta Joberin alueelta löytyneitä kranaatinheittimen ammuksia sekä kemiallisten aseiden valmistukseen käytettäviä aineita. STR / EPA

Kemiallisia aseita on todennäköisesti käytetty viidessä seitsemästä YK:n tarkistamasta epällystä iskukohteesta Syyriassa. YK julkaisi tarkastusten loppuraportin torstaina.

Raportin mukaan useimmissa tapauksissa uhreina on ollut sekä valtion sotilaita että siviilejä, mutta iskuista ei ollut mahdollista päätellä suoraa yhteyttä iskujen, uhrien ja tapahtumapaikkojen välille.

YK:n asiantuntijat löysivät vakuuttavia todisteita siitä, että tappavaa hermokaasua sariinia käytettiin mittavasti siviilijä vastaan kapinallisten hallitsemassa Damaskoksen esikaupungissa Ghoutassa elokuussa. Iskussa kuoli satoja ihmisiä.

Sariinia on käytetty todennäköisesti myös Jobarin, Saraqebin ja Ashrafiat Sahnayan iskuissa.

YK:n raportti ei keskittynyt selvittämään, kuka kemiallisia aseita on käyttänyt. Sekä Syyrian hallitus että oppisitio kieltävät käyttäneensä kemiallisia aseita ja syyttävät toisiaan.

Ranska, Britannia ja Yhdysvallat tulkitsevat, että Ghoutan lähiöiskun tekniset tiedot viittaisivat hallituksen syyllisyyteen. Syyria ja Venäjä taas syyttävät kapinallisia.

Ghoutan elokuisen isku johti Yhdysvaltojen ilmaiskujen uhkaan, minkä jälkeen Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallitus suostui tuhoamaan kemialliset aseet. Sittemmin Syyria on liittynyt kemiallisten aseiden kieltosopimukseen.

Syyrian 2,5 vuotta jatkuneessa sisällisodassa on kuollut yli 100 000 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi