1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkökatkot

Myrsky katkoo sähköjä Pirkanmaalla - vikojen pelätään lisääntyvän

Eniten sähköttömiä asiakkaita on Elenian verkkoalueella. Korjauksia päästään toden teolla aloitamaan vasta päivän valjettua turvallisuussyistä.

Kuva: Yle

Kova tuuli on katkonut sähköjä tuhansilta talouksilta Pirkanmaalla. Sähköttä on maakunnassa aamulla puoli yhdeksän aikaan yhteensä noin 15 000 taloutta.

Suurin osa katkoista, noin 9 000, on verkkoyhtiö Elenia alueella, Esimerkiksi Urjalassa, Kangasalla ja Pälkäneellä on runsaasti sähköttömiä talouksia.

- Tässä aamun varhaisina tunteina sähkökatkojen laajuus leviää. Aamupäivällä päästään täysimääräisesti niitä korjaamaan. Perjantaipäivä joudutaan laajoilla alueilla varmasti sähköttä olemaan - siihen kannattaa kodeissa nyt varautua, sanoo Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

Muista Pirkanmaalla toimivista sähköverkkoyhtiöistä katkoja on tällä hetkellä eniten Fortumilla Sastamalan suunnalla. Leppäkosken Sähköllä virrattomia asiakkaita on yli 600.

- Kaikki viat johtuvat tuulen kaatamista puista eli puut ovat kaatuneet sähköjohdoille. Tosin tuuili on vielä niin voimakas ettei joka paikkaan päästä vikoja korjaamaan. Koko ajan vikapaikkoja rajataan, jotta saadaan terveisiin sähköverkon osiin jännitteet palautettua, Leppäkosken Sähkön verkostojohtaja Matti Virtanen kertoo.

Tampereen Sähkölaitos sai jo kerran kaikki viat korjattua, mutta aamulla Teiskossa on ilmennyt uusia ongelmia: sähköttömiä talouksia oli aamukahdeksan jälkeen yli 600. Valkeakosken Energialla katkosta kärsiviä on yli 500 ja Koillis-Satakunnan Sähköllä on Virroilla yli 100 sähkötöntä asiakasta.

Koillis-Satakunnan Sähköllä on Virroilla reilut 100 sähkötöntä asiakasta.

Pelastuslaitos raivaa kaatuneita puita

Myrsky on työllistänyt Pirkanmaan pelastuslaitosta yön kello yhdestä alkaen. Tehtäviä on ollut aamukahdeksaan mennessä kuutisenkymmentä.

Mänttä-Vilppulassa putosi aamulla sähköjohto tielle numero 346 noin 11 kilometriä ennen Kotalaa. Tie oli aamun ajan osin suljettu, mutta aukesi taas ennen yhdeksää.

Muut vahingontorjuntatehtävät ovat olleet käytännössä kaikki kaatuneiden puiden raivaamiseen liittyviä. Eniten tehtäviä on ollut eteläisellä Pirkanmaalla.

Seija-myrsky on pitänyt pelastuslaitokset kiireisinä laajemminkin Suomessa. Henkilövahingoilta on kuitenkin yöllä säästytty.