Suomalaiset autonosat haluttuja Venäjällä - kauppa kuitenkin tökkii

Kouvolasta Venäjälle osia vievä yritys yrittää yhdistää osien valmistajia ja venäläisiä asiakkaita. Venäjän-kauppa on kuitenkin monelle teollisuusalan yritykselle vielä liian tuntematon.

Venäjä
Integria CSM:n terminaali Easmar Logisticsin tiloissa Kouvolassa.
Raine Martikainen / Yle

Suomalaisten autonosien kysyntä Venäjällä kasvaa kovaa vauhtia. Kouvolasta autonosia Venäjälle vievän Integria SCM:n mukaan kysyntä on suorastaan räjähtänyt käsiin. Yhtiö saattaa yhteen suomalaisia autonosien toimittajia ja venäläisiä asiakkaita.

Toiminnan piirissä on jo noin 60 toimittajaa, joista parikymmentä on saanut tarjouspyyntöjä. Etenkin osat linja-autoihin ovat tällä hetkellä haluttuja.

Kysynnästä huolimatta, kauppoja ei tällä hetkellä synny. Integria SCM:n toimitusjohtaja Timo Koivumäen mukaan ongelma on siinä, etteivät suomalaisyritykset tunne Venäjän-kauppaa eivätkä osaa todistaa osaamistaan venäläisille, joiden on ensin hyväksyttävä toimittajat. Lisäksi suurin osa toimittajaverkostossa olevista yrityksistä toimii teollisuudessa, mutta ei tee päätyökseen autonosia.

- Yritykset eivät välttämättä uskalla lähteä tekemään osia. Se on vaikea ala ja Venäjä on vaikea alue. Mutta siinähän me yritämme sitten auttaa, Koivumäki toteaa.

Integria SCM etsii parhaillaan projektityöntekijää, joka auttaisi kauppojen syntymisessä venäläisten kanssa sekä hallitsisi laajaa autonosatoimittajien verkostoa. Yhtiö hoitaa kontakteja, minkä lisäksi se vastaa osien kuljettamisesta Kouvolasta Venäjälle.

Toiminta on Kouvolassa tällä hetkellä vielä pientä, mutta Koivumäki odottaa sen kasvavan, kun kauppoja alkaa syntyä enemmän toimittajien ja venäläisten välille.

- Osien valmistaminen ja siihen tarvittavien työkalujen valmistaminen vie aikaa. Kauppojen tekemisestäkin menee vielä puolesta vuodesta vuoteen ennen kuin niitä lähdetään viemään Venäjälle, Koivumäki sanoo.