1. yle.fi
  2. Uutiset

Seija toi Kainuuseen jopa 20 cm lunta puuskaisen tuulen kera

Seija-myrskyn puuskatuulet puhaltavat Kainuussa 15 - 20 m/s ja lunta on tullut paikoin jopa 20 cm. Sähköttä Seija jätti pahimmillaan 6500 taloutta E.ON Kainuun jakelualueella, ja aamuyöstä alkaen Kainuun pelastuslaitos on raivannut teille kaatuneita puita ja saanut hälytyksiä peltikolareista.

Kotimaan uutiset
Varoituskartta, jossa on paljon punaista ja keltaista.
Yle

Kainuussa Seija-myrsky on puhaltanut puuskissa 15 – 20 metriä sekunnissa, ja keskituulet on mitattu navakaksi, 10 m/s.

- Aamun aikana saattaa länsiosissa Kainuuta tuuli yltyä vielä kovemmaksi, mutta puoleen päivään mennessä pitäisi pahin olla ohitse. Voimakkaimmat tuulet ovat osuneet Etelä- ja Länsi-Suomeen, missä on mitattu jopa nopeampia tuulia kuin pari vuotta sitten Tapani-myrskyn aikaan, kertoo Yle Uutisten meteorologi Toni Hellinen.

Seija-myrsky ei ole tuuliensa osalta mitenkään poikkeuksellinen ilmiö Kainuussa.

- Mutta ei ihan joka talvi tule tällaista säätilan muutosta, että mennään vesisateesta lumimyräkkään. Sohjon päälle ei aina saada näin paljoa lunta, Hellinen sanoo.

Ajokeli on Kainuussa erittäin huono aamun aikana lumisateen ja puuskaisen tuulen vuoksi.

Sähköt poikki, puita teillä

E.ON Kainuun suunnittelupäällikkö Seppo Mäkelän mukaan sähköverkon tilannetta vaikeuttaa runsas märän lumen määrä, joka yhdessa kovan tuulen kanssa kaataa puita sähkölinjoille.

Sähkökatkot alkoivat lisääntyä yhden aikaan yöllä ja enimmillään sähköt olivat poikki noin 6500 taloudelta. Hieman ennen kello seitsemää perjantaiaamuna sähköttömiä talouksia oli noin 4500.

Kuvakaappaus E.ON Kainuun sähkökatkoista Seija-myrskyn aikaan.
Sähköttömiä kotitalouksia oli perjantaiaamuna klo 6.49 noin 4500.Yle

Kainuun pelastuslaitos on saanut hälytyksiä teille kaatuneista puista aamuneljästä lähtien. Seija-myrsky on kaatanut puita etenkin eteläisessä Kainuussa. Kaikkiin puunkaatoilmoituksiin ei ole pystytty vastaamaan välittömästi. Lisäksi pelastuslaitokselle on tullut muutamia hälytyksiä peltivaurioita aiheuttaneista liikenneonnettomuuksista.

Lue seuraavaksi