Myrsky riepotteli Uuttamaata - pelastuslaitoksilla lähes 300 tehtävää

Tuuli on puhaltanut puita sähkölinjoille, lennättänyt rakennustavaraa työmailla ja rikkonut valomainoksia keskustassa. Seija-myrsky on aiheuttanut noin 300 tehtävää Uudellamaalla.

Kotimaa
Kaatunut kuusipuu.
Seija-myrsky kaatoi puita Helsingissä 13. joulukuuta.Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomeen puolen yön aikoihin rantautunut Seija-myrsky on aiheuttanut tuhoja myös Uudellamaalla. Puuskittainen kova tuuli on työllistänyt pelastuslaitoksia yön ja aamun aikana.

Pahiten myrsky on riehunut lännessä. Aamuun mennessä Länsi-Uudellamaalla oli hoidettu yli 240 myrskyn aiheuttamaa tehtävää.

- Suurin osa on ollut pienehköjä vahingontorjuntatehtäviä eli kaatuneita puita, jotka ovat katkoneet teitä ja vaikeuttaneet sähkönjakelua. Näitä tuhoja raivataan edelleen yhdessä sähköyhtiön kanssa, sanoo palopäällikkö Martti Sneck Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Tämän hetkisen tiedon mukaan pahemmilta henkilövahingoilta vältyttiin.

- Kaatuneet puut ovat aiheuttaneet muutamia liikennevahinkoja, mutta niistäkään ei tullut tietoa, että olisi mitään suurempaa sattunut, sanoo Sneck.

Puhalsi puita nurin myös Helsingissä

Helsingin pelastuslaitokselle myrsky oli aamuun mennessä aiheuttanut noin 30 tehtävää.

- Tuuli on kaatanut puita ja heitellyt kattopeltejä. Lisäksi myrsky on riepotellut rakennustyömaita ja heitellyt tavaraa alas rakennustelineiltä. Valomainoksia on myös vahingoittunut keskustassa, sanoo palomestari Jani Pitkänen Helsingin pelastuslaitokselta.

Esimerkiksi Kalliossa kova tuuli lennätti kattopeltiä ratiovaunulinjan johtojen päälle ja katkaisi liikenteen muutamaksi tunniksi. Askolassa tuulen mukaan lähti puolestaann kirkonkylän koulun katto ja koulun 160 oppilasta on siirretty väistötilaan. Tapahtumahetkellä koululla ei ollut paikalla yhtään oppilasta.

Pahimmillaan lähes 40 000 asiakasta oli ilman sähköä eteläisessä Suomessa. Muun muassa Raaseporissa ilman sähköjä oli parhaillaan yli kymmenen tuhatta taloutta. Fortumin mukaan sähkökatkoja päästään korjaamaan kunnolla vasta päivän valjettua.

Myrsky vaikeutti liikennettä

Myrsky vaikutti myös junaliikenteeseen. Liikenne jouduttiin keskeyttämään neljällä rataosuudella myrskyn kaadettua puita sähköradan päälle. Myös Helsingin lähijunien ja bussien vuoroissa oli muutamia peruutuksia aamun aikana.

Kova sivutuuli on aiheuttanut viivästyksiä myös lentoihin Helsinki-Vantaan lentoasemalla, sillä käytössä on ollut vain yksi kiitotie.

Pelastuslaitokset arvioivat, että pahin myräkkä on jo takana. Seija-myrsky on ollut tämän syksyn puhureista voimakkain. Aiheuttamiensa tuhojen kannalta Seija jää kuitenkin kaksi vuotta sitten Suomea riepotelleeseen Tapani- myrskyn taakse.

Pelastuslaitoksista kehotetaan ihmisiä varomaan kovaa tuulta vielä aamun aikana.