Sitra: Ilmastonmuutos tuo lapsenlapsillemme todella synkän maailman

Sitra on tilannut tutkimuksen, jossa pohditaan oloja Suomessa vuosisadan lopussa, jos ilmastonmuutosta ei yritetä hillitä. Suomi on muuttunut rajusti, ja enimmäkseen huonoon suuntaan.

Kotimaa

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto Sitra on julkaissut tutkimuksen, jossa on pohdittu, millainen Suomi on vuonna 2100, jos ilmaston lämpenemistä aiheuttavien päästöjen määrä kasvaa nykyisellä vauhdilla. Näkymä on lohduton. Selvityksen tekijä on konsulttiyhtiö Gaia.

Selvitys perustuu Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n ilmastonmuutoksen etenemistä koskevaan ennusteeseen, joka mallintaa tilannetta, ettei kasvihuonekaasujen päästöjä yritetäkään hillitä. Ennusteen mukaan maapallon ilmaston keskilämpötila on noussut neljä astetta. Suomessa se merkitsee peräti kuuden asteen keskimääräistä lämpötilan nousua.

Sitran selvityksessä pohditaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia muutoksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja talouteen. Muutosten kokonaisvaikutus on Sitran mukaan erittäin epäedullinen, suomalainen yhteiskunta muuttuisi perusteellisesti.

Luonnon muuttuminen olisi dramaattista etenkin talvisaikaan. Etelä-Suomessa lumisista talvista on melko turha haaveilla, mutta sademäärä ja myrskyt lisääntyvät. Lumettomuus ja jäättömyys muuttavat luonnon oloja. Samalla pimeä vuodenaika on entistä pimeämpi.

Kesät lämpenevät, mikä pidentää kasvukautta. Suomeen odotetaan leviävän uusia tuhohyönteisiä.

Koska elintarvikkeiden tuotanto-olot maapallolla yleisesti ottaen heikkenevät, ruuan hinta nousisi rajusti. Yhteiskunta jakautuu yhä enemmän varakkaisiin ja köyhiin. Tämä johtaa levottomuuksiin ja julkisten palvelujen rapautumiseen, Sitra ennustaa.

Maapallolla olisi ilmastonmuutoksen seurauksena satoja miljoonia ilmastopakolaisia. Jos Suomi ottaa heistä vastaan BKT-osuuttamme vastaavan määrän, maahamme tulisi arvion mukaan puoli miljoonaa pakolaista.

Tulevaisuuteen on mahdollista vaikuttaa

Sitran tutkimuksessa ei kuitenkaan heitetä kaikkea toivoa. Tutkimus perustuu siis IPCC:n synkimpään ennustemalliin. Ilmastotutkijat painottavat, että ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä monin tavoin, jos vain poliittista halua riittää.

Muuttuneessa maailmassakin on mahdollista menestyä, Sitra vakuuttaa. Suomen menestystekijät ovat luonnonvaroissa, kuten metsissä, puhtaassa vedessä ja mineraaleissa. Lisäksi Suomessa kannattaa pitää kiinni sitoutumisesta väestön hyvään koulutukseen, yhteiskunnan vakauteen ja toimivaan infrastruktuuriin, selvityksessä todetaan.