1. yle.fi
  2. Uutiset

Greenpeace: Aktivistit eivät pääse Venäjältä jouluksi kotiin

Venäjän tutkintakomitea on ilmoittanut asiasta Greenpeacen tanskalaiselle aktivistille. Järjestön asianajajat uskovat, että kaikkia oikeudenkäyntiä Venäjällä odottavia ulkomaisia Greenpeacen aktivisteja kohdellaan samoin.

Ulkomaat

Venäjällä oikeudenkäyntiä odottavat Greenpeace-aktivistit eivät saa toistaiseksi lupaa poistua Venäjältä, ympäristöjärjestö kertoo. Venäjä on lähettänyt tanskalaiselle aktivistille kirjeen, jossa poistumiskiellosta kerrotaan.

Greenpeacen asianajajat odottavat, että sama koskee kaikkia oikeudenkäyntiä odottavia ulkomaisia aktivisteja, myös suomalaista Sini Saarelaa.

Tämä merkitsee sitä, että aktivistit joutuvat pysymään Venäjällä joulun yli ja mahdollisesti pitempäänkin, järjestö toteaa.

Greenpeacen lakimiehet jättivät poistumisviisumihakemukset viime viikolla tutkintakomitealle. Greenpeacen mukaan tanskalaisaktivisti Anne Mie Jenssen on kuitenkin saanut komitealta kirjeen, jossa todetaan, ettei komitea ole halukas välittämään hakemusta Venäjän maahanmuuttovirastolle. Virasto on aiemmin todennut, ettei se anna poistumisviisumeja ilman suoraa pyyntöä tutkintakomitealta.

Tutkintakomitea totesi kirjeessään myös eväävänsä Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksen vapauttamisen, koska Venäjän oikeuslaitos on valtuuttanut aluksen takavarikon.

Kansainvälinen merioikeus vaati Venäjää viime kuussa vapauttamaan Greenpeacen aluksen ja kaikki 30 aktivistia. Hollanti on maksanut oikeuden määräämän 3,6 miljoonan takuusumman.

Venäjä takavarikoi aluksen ja pidätti aktivistit syyskuussa, kun he olivat Petšoranmerellä osoittamassa mieltä arktista öljynporausta vastaan. He olivat tutkintavankeudessa kaksi kuukautta, minkä jälkeen oikeus päästi heidät vapaaksi odottamaan oikeudenkäyntiä. Aktivisteja syytetään huliganismista.

Venäjän duuma äänestää todennäköisesti tässä kuussa laajasta armahduksesta, joka sallisi esimerkiksi huliganismista tuomittujen ja pienten lasten äitien armahtamisen. Greenpeacen aktivistien tilanne ei sisälly presidentti Vladimir Putinin ehdotukseen, mutta pienillä tekstimuutoksilla aktivistit saataisiin armahduksen piiriin, järjestö arvioi.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi