1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Metsähallitus varoittaa metsässä liikkuvia myrskyn tuhoista

Myrskyt ovat aiheuttaneet ongelmia myös metsissä liikkuville.

Kotimaan uutiset
Kaatumaisillaan oleva puu Helsingin keskuspuistossa 13. joulukuuta.
Kaatumaisillaan oleva puu Helsingin keskuspuistossa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Metsähallituksen mukaan Seija-myrsky on kaatanut Etelä-Suomen kansallispuistoissa ja muilla retkeilyalueilla runsaasti puita. Lisäksi puut ovat tukkineet reittejä ja polkuja. Kaatuneiden puiden määrää ei osata arvioida, koska tarkastettavia kohteita ja reittejä on kymmeniä.

– Henkilökunta on tarkastamassa kohteita. Se kestää huomattavan kauan, koska kohteita on paljon, kertoo Metsähallituksen luontopalvelujen kenttäpäällikkö Jere Rauhala.

Sipoonkorvesta tiedetään jo, että tuhot jäivät pieneksi. Nuuksion kansallispuistoa puolestaan ei ole vielä päästy tarkistamaan joka paikasta.

Nuuksiossa sähköt ja osa sisäisistä teistä on poikki kaatuneiden puiden takia, joten vahingot päästään selvittämään kunnolla vasta alkuviikosta.

– Aulangon luonnonsuojelualueella Hämeenlinnassa joudutaan sulkemaan tieverkko ainakin viikonlopun ajaksi vaarallisten puiden vuoksi, Rauhala sanoo.

Evon retkeilyalue sekä Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot ovat vielä selvityksen alla.

Rauhala kaipaa yleisön apua ongelmien paikantamiseksi.

– Esimerkiksi Facebookin kautta meille voi kertoa, missä ongelmia on, niin me saamme ne sieltä raivattua nopeammin pois.

Rauhalan mukaan metsissä voi kävellä, mutta siellä pitää liikkua silmät auki ja varovasti, eikä ihan joka paikkaan kannata mennä.

– Kun siellä metsässä liikkuu, niin pitää pitää silmät auki. Varsinkin pitää tarkkailla kallellaan olevia puita. Ne ovat äärimmäisen arvaamattomia. Niiden ali ei pidä kulkea, Rauhala opastaa.

Suojelu- ja retkeilyalueiden reitit yritetään saada raivattua viikon 51 aikana. Työtä hidastaa se, ettei suojelualueille voi mennä järeiden koneiden kanssa. Työt pitää joskus tehdä jalkapatikassa ja käsipelillä.

Korjattu kello 19.27 paikannimiä ja tarkennettu alueiden käyttötarkoituksia.

Lue seuraavaksi