Tuhansien ledien lady tuo valoa Pohjolan pimeyteen

Satu Akbayn pihalla torjutaan pimeyttä ja piristetään kanssaihmisiä. Hyvien valojen perässä voidaan hurauttaa vaikka Tuuriin saakka.

Kotimaa
Omakotitalossa paljon värillisiä ulkovaloja.
Ville Välimäki / Yle
Värivaloja omakotitalossa ja sen pihalla.

Aluksi muutama huomio itse aiheesta. Jos keskustelu ajautuu jouluvaloihin, nousee tunnekerroin satasella. Jos valoja on liian vähän, se on tylsää. Jos valoja on liian paljon, piha näyttää lapselliselta. Jos vilkkuu värikkäästi, siitä saa naapurit päänsärkyä. Mautonta on joka tapauksessa. Mutta oli niin tai näin, vaellamme pimeydessä aikamoisen tovin, valoilla tai ilman. Janakkalassa asuva Satu Akbay lähti taistelemaan juuri pimeyttä vastaan.

– Asuin Turkissa kahdeksan vuotta ja muutin takaisin Suomeen kymmenen vuotta sitten. En ollut muistanutkaan, kuinka pimeää täällä on talvisin. Pakkaselle emme mahda mitään, mutta pimeydelle kyllä, sanoo Satu.

Pakkaselle emme mahda mitään, mutta pimeydelle kyllä.

Satu Akbay

Aluksi, vuonna 2005 led- valoja laitettiin vain talon ympäri, myöhemmin osansa saivat vieressä olevat hallirakennus, grillikatos ja etupiha muutenkin. Sadun laskujen mukaan pihalla on tällä hetkellä noin 20 000 led-valoa.

– Ja toiset 20 000 löytyvät vielä komerosta. Koko ajan päässä surisee uudet suunnitelmat kuinka valoja saisi lisää, ainakin viisi tuhatta. Ehkä sitten olisin tyytyväinen. Minulla on tietyntyyppinen unelma amerikkalaishenkisestä talosta kaikkine valoineen, mutta ehkä hieman maltillisempana versiona. Kyllä talon pitää näkyä sieltä välistä kuitenkin. Mistään vilkkuvista valokaapeleista en tykkää ja pedanttina ihmisenä käyn korjailemassa valoja tämän tästä. Suorassa se olla pitää, nauraa Satu.

Iloa ohiajaville

Lokakuinen valojen ripustaminen on melkoinen työ, jossa tarvitaan niin puolison kuin ystävienkien apua. Viimeistään helmikuun lopussa puretaan valtaosa valoista ja vain rakenteisiin ripustetut jäävät paikoilleen.

– Valot pysyvät hyväkuntoisina, kun ne suojataan talvella kosteudelta ja varastoidaan kesäksi oikein. Monet ovat kysyneet energiankulutuksesta ja laskujemme mukaan tämä määrä led- valoja kuluttaa kolmen kuukauden aikana noin 40 euroa.

Valot pysyvät hyväkuntoisina, kun ne suojataan talvella kosteudelta ja varastoidaan kesäksi oikein.

Satu Akbay

Akbayn piha kiinnostaa ohikulkijoita todella paljon, eikä ihme. Pimeässä, lumisateen keskellä, piha näyttää satumaiselta.

– Kyllä tässä porukkaa käy kääntymässä aika paljon. Ja ihan vapaasti saa tulla katsomaan, ei ainakaan vielä ole häiriöksi asti tultu. Monet jäävät juttelemaan ja olen kuullut ainoastaan positiivista palautetta valoista. Pidän käsillä tekemisestä, suunnittelusta ja kauneudesta ympärilläni. Ja valosta tietenkin, kertoo Satu Akbay.

Edullinen valosarja saa liikkeelle

Joulupukille tiedoksi: Led- hahmoja on vaikea löytää ja niille olisi Janakkalassa tilausta.

– Tutkin tietenkin tarjoukset ja ystävätkin saattavat soitella ja kertoa jos on löytynyt mielenkiintoiset valot. Olen kerran ajanut Tuurin kyläkauppaan saakka, mutta silloin olin hieman pettynyt. Nekalan löytöliiteri sen sijaan on tämän alan harrastajan paikka, vinkkaa Satu.

– Vaikka energiankulutus on luuloja pienempi, ovat itse valot maksaneet yhteensä tuhansia euroja. Puolison sponsorointi on tullut tarpeeseen. Hinausyrittäjänä toimiva mies on mukana menossa, enemmän tosin henkisesti, sillä kiireinen yrittäjän arki tuottaa paljon poissaoloja.

Minulle on tärkeintä saada luoda kauneutta ympärille ja että saan muutkin iloiseksi ja hyvälle tuulelle.

Satu Akbay

– Eihän siitä mitään tulisi, jos toinen sytyttäisi ja toinen kulkisi perässä sammuttelemassa valoja. Minulle on tärkeintä saada luoda kauneutta ympärille ja että saan muutkin iloiseksi ja hyvälle tuulelle. Tulevaisuuden haaveena olisi päästä johonkin Keski- Euroopan kaupunkiin näkemään upeita jouluvaloja, haaveilee Satu Akbay Janakkalasta hämäläisen valomerensä keskellä.