Hyppää sisältöön

Tiernapojat-näytelmä taittuu myös savoksi – katso video

Leppävirran Soinilansalmen kylällä on tänä vuonna voinut kuulla tuttua joulunäytelmää omalla murteella. Soinilansalmen kyläyhdistys esittää vuosisatoja vanhaa Tiernapoika-näytelmää ensimmäistä kertaa savon murteelle käännettynä.

Soinilansalmen tiernapojat.
Leppävirran Soinilansalmen kyläyhdistys esittää ensimmäistä kertaa perinteistä Tiernapojat-näytelmää savon murteella. Kuvaaja: Sakari Partanen.

Leppävirralla Soinilansalmen kylällä on tänä vuonna voinut ensimmäistä kertaa kuulla tuttua joulunäytelmää, Tiernapoikia, savon murteelle käännettynä.

Näytelmässä kuningas Herodesta esittävä Timo Ripatti sanoo, että näytelmän kääntäminen savon murteelle oli haastavaa.

- Perisavolaiselta savon murre taittuu meleko mukavasti, mutta kun viime vuonna sama näytelmä esitettiin alkuperäisellä murteella ja nyt opeteltiin rehti savo, niin yllättävän työläs homma se oli. Mutta savolaiset selviää mistä vaan.

"Nyt se on vasta ymmärrettävällä kielellä esitetty"

Vuosisatoja vanha joulunäytelmä on perinteisesti Suomessa tunnettu Oulun murteella.

- Kyllä väki on tykännyt uudesta versiosta, ja monet ihmiset on sitä mieltä, että nyt se vasta on ymmärrettävällä kielellä esitetty. Tässä kylällä asuu myös yksi turkulainen, en tiedä ymmärtääkö hän hölkäsen pöläystä koko näytelmästä, Ripatti nauraa.

Ripatti sanoo, että Tiernapoikien esitys ei ole kovinkaan tunnettu Savossa.

- Tämä on kyllä osa suomalaista kulttuuria, mutta ei välttämättä kovinkaan tuttu Savossa. Nyt haluttiin nostaa tätä vanhaa perinnettä jälleen esille.

Savonkielinen Tiernapoikien esitys on mahdollista nähdä vielä lauantaina 14.12. Leppävirran Soinilansalmen Salmitalon pihalla.

Leppävirran Soinilansalmi valittiin tänä vuonna vuoden kyläksi.