Valtionosuusuudistus kurittaa hämäläiskuntia

Ehdotettu valtionosuusuudistus kurittaa Kanta-Hämeen kuntia. Maakunnan yhdestätoista kunnasta vain kaksi, Jokionen ja Hausjärvi, ovat hyötymässä uudistuksesta. Valtiovarainministeriön alustavien laskelmien mukaan Hämeenlinna menettää valtiontukea 7,3 miljoonaa euroa vuodessa, Riihimäki 2,4 miljoonaa euroa ja Forssa 1,2 miljoonaa euroa. Suhteellisesti eniten menettävät kuitenkin Ypäjän ja Humppilan kunnat.

Kuva: Mari Siltanen / Yle

Valtiovarainministeriön laskelmat ovat tuoreeltaan nostaneet äläkän. Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Iisakki Kiemungin mielestä uudistus kohtelee epäreilusti nimenomaan keskuskaupunkeja.

Uudistus kohtelee epäreilusti nimenomaan keskuskaupunkeja.

Iisakki Kiemunki

– Jos naapuri Janakkala menettää vain 10 euroa per asukas ja Hämeenlinna menettää 110 euroa per asukas, niin kyllä Hämeenlinna muuttuu silloin kovin ei haluttavaksi kumppaniksi tällaisten muutosten jälkeen. Kun valtion suunnasta on annettu kuntauudistuksella tavoite, että seutuja saadaan eheämmiksi, niin tämä sotii sitä vastaan täysin.

Hattulan pudotus on 80 euroa asukasta kohden, ja samansuuruinen summa häviää Riihimäeltä. Lopen budjetista riipaistaan puolestaan reilut kolmekymppiä per asukas. Hausjärvi puolestaan on saamassa peräti 6 euroa lisää valtionrahaa kutakin hausjärveläistä kohden.

Forssan seudun maalaiskunnissa valtionrahaa häviää suhteellisesti eniten. Ypäjän menetys on asukasta kohden laskettuna lähes 300 euroa vuodessa, ja Humppilan lähes saman verran. Tammelalta katoaa noin 100 euroa per tammelalainen. Saamapuolella on ainoastaan Jokioinen, joka saa uudistuksessa lisärahaa 80 euroa joka nupista.

Ypäjän kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Leppälahden mukaan Ypäjän kunnan on varsin hankala jatkaa itsenäisenä, jos budjetista katoaa yli 700 000 euroa. Uudistus on vain täsmäase saada kunnat yhteen, sanoo Leppälahti.

Ypäjän on varsin hankala jatkaa itsenäisenä, jos budjetista katoaa yli 700 000 euroa.

Markku Leppälahti

Kuntakohtaiset laskelmat ovat kuitenkin vielä alustavia. Esitys lähtee kuntiin kommentoitavaksi ja lopullinen ehdotus on määrä valmistua tammikuun loppuun mennessä. Valtionosuusuudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2015.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki ei usko, että kunnilla on juurikaan vaikutusmahdollisuuksia uudistuksen sisältöön. - Pahoin pelkään, että tämä on kyllä jo hyvin pitkälle päätetty.

Kiemunki peräänkuuluttaakin maakunnan kansanedustajilta parempaa ja aktiivisempaa eduvalvontaa kuin mitä se parin viime hallituskauden aikana on ollut.