Lumi satoi myös pyramideille – Kairossa lunta viimeksi 112 vuotta sitten

Kylmä rintama aiheuttaa päänvaivaa eri puolilla Lähi-itää, mutta todellinen hätä on Syyriasta sotaa paenneilla ihmisillä.

Ulkomaat

Lähi-itää kiusaava kylmä säärintama on ulottunut myös Egyptiin sillä seurauksella, että Kairossa satoi lunta perjantaiaamuna. Kyseessä on harvinainen tapahtuma, sillä edellisen kerran Kairossa oli lunta maassa 112 vuotta sitten, kertovat paikalliset tiedotusvälineet.

Lunta satoi myös Aleksandrian satamakaupungissa sekä Siinaivuorella Pyhän Katariinan luostarin ylle. Egyptin pääsatamat sekä Välimeren että Punaisenmeren puolella ovat olleet suljettuina talvimyrskyn ja kovan tuulen vuoksi. Egyptin lämpötilat ovat perjantaina olleet parin asteen verran plussan puolella, yöllä paikoin pakkasella. Eri puolilla maata on satanut rankasti myös vettä ja räntää.

Alexaksi ristitty myrsky on vaikeuttanut elämää erityisesti Syyrian ympäristössä, jossa sisällissotaa paenneet ihmiset elävät vaikeissa oloissa. YK:n pakolaisjärjestö UNCHR sanoi perjantaina, että ilma-avustuskuljetuksia Irakista Syyriaan ei ole saatu liikkeelle toisena päivänä peräkkäin huonon sään vuoksi.

Sää on kuitenkin ennusteiden mukaan selkiytymässä joten kuljetusten toivotaan pääsevän liikkeelle joko myöhemmin perjantaina tai viimeistään huomenna. Kymmenet tuhannet ihmiset odottavat kipeästi tarvittua ruokalähetystä.

UNCHR sanoo käyttävänsä 195 miljoonaa dollaria Syyrian pakolaisten talviapuun naapurimaissa. Summalla saadaan lämpöeristettyjä telttoja, muovipressuja, lämpimiä vaatteita erityisesti lapsille sekä polttoainetta.

Libanonissa lunta sataa vuosittain korkeille vuorille, mutta tänä vuonna lunta on ennätyksellisen paljon ennätyksellisen aikaisin, ja lisäksi lumipeite ulottuu paljon normaalia matalammalle, reilun 500 metrin korkeuteen merenpinnasta. Merenpinnan tasossa rannikolla puolestaan on ollut rankkasateita, ja ainakin kolme ihmistä on kuollut myrskyn vuoksi, kertovat paikalliset mediat.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset