1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Liika istuminen vie mukulatkin mutkalle

Liiallinen istuminen ei ole ainoastaan työssäkäyvien aikuisten ongelma. Myös suuri osa lasten ja nuorten päivistä kuluu tuolissa kököttäen. Liiallinen paikallaan olo rasittaa esimerkiksi kasvavan ihmisen selkärankaa.

Kuva: Yle Etelä-Karjala

Pitkiä pätkiä koulupäivästä kuluu pulpetissa ja osa illasta tietokoneen tai television äärellä. Liiallinen istuminen ei ole vain kahdeksan tuntia päivässä toimistotyötä tekevien ongelma. Kasvavalle lapselle ja nuorelle on liiallisesta paikallaan olosta haittaa.

– Voisin kuvitella, että erityisesti selkäranka kuormittuu liikaa, kun nykyään paikallaan olo on kotonakin harmittavan tavallista. Ongelmat eivät kuitenkaan liity vain tukirankaan, vaan lapsen elimistön kokonaisterveys kärsii, sanoo työfysioterapeutti Maria Finell.

Finellin mukaan nykyään raportoidaan jo aika paljon kouluikäisten niska- ja hartiavaivoista.

Uusi ilmiö kotona istumisessa ja arjen ergonomiassa ovat tablet-tietokoneet. Niitä käyttävät ahkerasti myös lapset ja nuoret.

– Tabletteja käytetään monesti hyvin huonoissa asennoissa, Finell harmittelee.

Pulpetista pomppaamista lisää

Ainakin osassa työpaikoista taukojumpista ja jaloitteluista voi päättää suhteellisen vapaasti. Koululainen ei puolestaan voi pompata pulpetista omille teilleen milloin tahansa.

Tabletteja käytetään monesti hyvin huonoissa asennoissa

Maria Finell, fysioterapeutti

Olisiko opettajien vetämissä säännöllisissä taukojumpissa ideaa?

– Kyllä varmasti olisi ideaa. Varmasti osassa kouluissa asia on jo huomioitu, ja opettajilla on käytössä mitä erilaisempia opetusmenetelmiä.