Satakunnassa monta häviäjää valtionosuuksien uudistuksessa

Satakunnassa useat kunnat menettävät yli sata euroa vuodessa asukasta kohti, jos valtionosuuksia leikataan valtiovarainministeriön suunnitelmien mukaan. Porin taloussuunnittelupäällikkö Tuomas Hatanpää arvioi, että Porissa tämä merkitsee neljän miljoonan euron ylimääräisiä leikkauksia vuosittain.

Kuva: Yle

Valtionosuuksien leikkuri on osumassa voimakkaasti Satakuntaan. Viime viikolla julkistettujen ensimmäisten arvioiden mukaan pahiten valtion tukia on menettämässä Merikarvia, 625 euroa asukasta kohti vuodessa.

Myös Pori ja Rauma sekä useimmat muut kunnat häviävät merkittävästi, jos uudistus etenee hallituksen suunnittelemalla tavalla. Kankaanpää hyötyisi hieman.

Porin taloussuunnittelupäällikkö Tuomas Hatanpää arvioi, että Satakunta kärsii väestönrakenteestaan. Hänen arvionsa mukaan Satakunnan iäkäs väestö yhdistettynä keskimääräistä vähäisempään sairastavuuteen vaikuttaa siihen, että maakunnassa ollaan valtionosuusuudistuksessa pääosin häviäjäpuolella.

Leikkauksia leikkausten päälle?

Porissa on jo suunniteltu merkittäviä leikkauksia, vuoteen 2016 leikkuri olisi 15 miljoonaa euroa. Tavoitteena on budjetin tasapainottaminen ja velanoton pysäyttäminen. Hatanpää arvioi, että pahimmillaan uudistuksesta seuraa Porissa neljän miljoonan ylimääräisen säästöeuron etsiminen vuosina 2015 ja 2016 – siis jo nyt odotettavissa olleiden miljoonaleikkausten päälle.

Hatanpään mukaan säästöjen konkreettinen kohdentuminen Porissa ei ole vielä varmaa, koska valtionosuuksien leikkauksesta valtiovarainministeriössä tehdyt laskelman ovat vasta alustavia arvioita. Käytännössä on kuitenkin syytä valmistautua lisäleikkauksiin.

Esimerkiksi Porissa hallintokunnilta odotetaan toukokuun loppuun mennessä ehdotuksia säästöistä. Pahimmillaan valtionosuuksien leikkaus pakottaa lisäsäästöjen etsimiseen, mikä saattaa osoittautua vaikeaksi tehtäväksi.