1. yle.fi
  2. Uutiset

Prinssi Harry saavutti Etelänavan sotaveteraanit rinnallaan

Prinssi Harry on nyt ensimmäinen Etelänavan saavuttanut Englannin kuninkaallinen. Retkikuntaan kuului prinssin lisäksi 12 sotilasta Britanniasta, Yhdysvalloista, Kanadasta ja Australiasta. Osalla veteraaneista on amputoituja raajoja.

Ulkomaat
Prinssi Harry vetää pulkkaa perässään.

Prinssi Harrystä tuli perjantaina ensimmäinen Etelänavan saavuttanut Englannin kuninkaallinen. Harry sekä sotaveteraaneista koostuvat kolme joukkuetta saavuttivat Etelänavan kolmen viikon rankan vaelluksen jälkeen. Retkikunta oli perillä navalla hieman ennen puoli neljää Suomen aikaa perjantai-iltapäivällä, kertoi vaelluksen järjestänyt hyväntekeväisyysjärjestö.

Harry, 29, osallistui retkikuntaan, jolla kerätään varoja sotaveteraaneille. Retkikuntaan kuului prinssin lisäksi 12 haavoittunutta sotilasta, miehiä ja naisia Britanniasta, Yhdysvalloista, Kanadasta ja Australiasta. Lisäksi retkikunnassa oli näyttelijät Dominic West ja Alexander Skarsgård.

Joukkueiden piti alun perin kilpailla navalle ehtimisestä, mutta kilpailu päätettiin perua turvallisuussyistä, sillä sääolot Etelänapamantereella olivat erityisen haastavat. Pakkasta oli noin -35 astetta ja sen purevuutta lisäsi reilut 22 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli. Joukkueet taittoivat 335 kilometrin mittaisen matkan, joka alkoi 1. joulukuuta venäläiseltä tutkimusasemalta. Osalla sotaveteraaneista on amputoituja raajoja.

– Tuuli on hieman tyyntynyt, mikä on mukavaa. Luulen, että kaikki ovat vähän väsyneitä, mutta olemme pääsemässä hiljalleen rytmiin, Harry sanoi keskiviikkona lähetetyssä videoviestissä.

Armeijan Apache-helikopterilentäjän palveleva Harry on ollut kahdesti komennuksella Afganistanissa ja hänet tunnetaan veteraanijärjestöjen innokkaana tukijana. Vuonna 2011 Harry osallistui myös Pohjoisnavalle suuntautuneelle vaellukselle.

Englannin kuninkaallisia on kuitenkin vieraillut Etelänapamantereella ennen Harryakin. Kuningatar Elisabetin puoliso, prinssi Philip ylitti eteläisen napapiirin 1957 kuninkaallisella jahdilla Britannialla. Harryn täti, prinsessa Anne on puolestaan käynyt Etelänapamantereella kaksi kertaa, viimeksi 2007.

Kuningatar itse puolestaan sai Britannian hallitukselta timanttijuhlavuotensa kunniaksi 2012 aimo kimpaleen nimeänsä mukaisesti nimettyä aluetta. Kuningatar Elisabetin maa käsittää 437 000 neliökilometriä, mikä on lähes kolmasosa koko Britannian hallitsemasta etelänapa-alueesta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi