Sään muutokset askarruttavat Ilmatieteen laitoksen johtajaa

Ilmatieteen laitoksen johtajan mukaan myrskyt tuntuvat voimistuneen viime aikoina. Myös Etelä-Suomen neljä peräkkäistä lumista talvea hämmästyttävät.

Kotimaa
Mikko Alestalo.

Ilmatieteen laitoksen johtajan Mikko Alestalon mukaan myrskyjen määrä vaihtelee eri vuosina ja jopa eri vuosikymmeninä. Alestalon mielestä näyttää siltä, että myrskyt ovat kuitenkin voimistuneet.

– Ilmastonmuutos tuo tähän muutokseen tiettyjä uusia elementtejä. Meillä on lämpöisempää, ilmakehä on kosteampi ja sen ansiosta nämä matalapaineet ovat ilman muuta voimakkaampia ja niissä on enemmän energiaa, Alestalo sanoi Yle Uutisille.

Puuskaisuus on kasvanut selvästi ja se liittyy Alestalon mukaan maa-alueiden vahinkoihin.

Neljä viimeistä talvea ovat olleet hyvin lumisia Etelä-Suomessa.

– Neljää kertaa ei peräkkäin oikeastaan saisi tulla. Olemme vähän ihmeissämme ja mietimme, että onko tässä nyt sen arktisen sulan Jäämeren vaikutusta, joka vaikuttaa suursäätilaan täällä Pohjois-Euroopan alueella ja alkaa aiheuttaa lisää tällaisia yllätyksellisiä talvia, Alestalo totesi.

Ilmatieteen laitoksen johtajan mukaan ilmaston lämpeneminen vaikuttaa myrskyihin siten, että lämmin ilma ja kosteus tuovat myrskyihin mukaan lisää energiaa.

– Tuulet tulevat kovemmiksi ja silloin tämä puuskaisuus pääsee helposti lämpöisessä säässä ulottumaan maan pinnalle, ja kaataa metsää ja vie kattoja mennessään, Alestalo sanoi.