100 000 halusi jättää hyvästit Mandelalle - poiskäännytetyt pettyneitä

Muutama sata käännytyksestä pettynyttä ihmistä tunkeutui Nelson Mandelan arkkua suojaavien aitojen yli, mutta poliisit pysäyttivät heidät.

Ulkomaat

Arviolta 100 000 ihmistä kerääntyi perjantaina jättämään viiimeiset jäähyväiset Nelson Mandelalle Etelä-Afrikassa.

Mandelan arkku on ollut esillä kolme päivää hallitusrakennuksessa pääkaupungissa Pretoriassa. Noin 30 000 ihmistä jouduttiin perjantaina käännyttämään pois Mandelan luota, mikä aiheutti valtavan pettymyksen.

- Minusta tuntuu kuin olisin menettänyt elämäni tilaisuuden. Olen turhautunut, koska olin niin lähellä. Vain noin sata ihmistä oli edelläni ja olisin päässyt rakennukseen, harmitteli 22-vuotias Caiphus Ramushun.

Ihmiset olivat jonottaneet aamusta asti kuuman auringon alla nähdäkseen rakkaan johtajansa. Muutama sata käännytyksestä pettynyttä ihmistä tunkeutui arkkua suojaavien aitojen yli, mutta poliisit pysäyttivät heidät.

Osa paikallaolijoista toivoi, että ruumista olisi pidetty esillä pidempään, mutta Mandela kuljetettiin paikalta illansuussa Pretorian sotilassairaalaan. Mandelan nähneet puolestaan olivat kiitollisia viimeisestä tervehdyksestä.

- Se oli ihmeellistä. Emme voisi pyytää paremmin sopivaa loppua. On kunnia sanoa hänelle hyvästit asianmukaisesti. Suremme häntä, mutta olemme myös kiitollisia. Hän muutti elämäni, sanoi äitinsä kanssa paikalle tullut Keneilwe Mohapi.

Nelson Mandela haudataan sunnuntaina kotikylässään Qunussa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters