ANC jätti jäähyväiset Mandelalle

Mandelan arkku kuljetetaan lauantaina saattueessa hänen kotikyläänsä Qunuun, jossa rotusorron vastaisen taistelun ikoni haudataan sunnuntaina.

Nelson Mandela
Ruumisauto

Afrikan kansalliskongressi on jättänyt jäähyväiset rotusorron vastaisen taistelunsa ikonille Nelson Mandelalle tämän sunnuntaisten hautajaisten aattona. ANC:n edustajat kokoontuivat Mandelan arkun ääreen sotilastukikohdassa Pretoriassa.

Televisioituun muistotilaisuuteen osallistui yli tuhat Mandelan aikoinaan johtaman ANC:n jäsentä. Paikalla oli myös Mandelan leski Graca Machel ja entinen puoliso Winnie Madikizela-Mandela sekä ulkomaisia kutsuvieraita, muun muassa yhdysvaltalainen kansalaisoikeusaktivisti Jesse Jackson.

Presidentti Jacob Zuma muisteli tilaisuudessa Mandelan roolia mustien vapaustaistelussa. Muistopuheen piti myös Mandelan pojanpoika Mandla, joka on ANC:n kansanedustaja.

Tilaisuudessa järjestettiin myös eri uskontojen yhteinen muistopalvelus.

Mandelan ruumis kuljetetiin tämän jälkeen Mthathaan Itä-Kapiin. Siellä pidettävän sotilasseremonian jälkeen arkku viedään saattueessa Mandelan kotikylään Qunuun, jossa Mandela haudataan sunnuntaina. Reitin varrelle on jo alkanut kerääntyä ihmisiä, jotka haluavat jättää hyvästit Mandelalle.

Aamulla pidettävään kaksituntiseen seremoniaan arvioidaan osallistuvan noin 5 000 ihmistä, jonka jälkeen Mandela lasketaan haudan lepoon. Varsinaisiin hautajaisiin pääsevät vain perheenjäsenet ja kutsuvieraat, mutta eivät esimerkiksi tiedotusvälineiden edustajat.

Etelä-Afrikassa on järjestetty lukuisia muistoseremonioita Mandelalle sen jälkeen, kun hän kuoli 5. joulukuuta 95-vuotiaana. Tiistaina noin sata valtionpäämiestä ja kymmeniä tuhansia muita ihmisiä kokoontui jalkapallostadionilla Johannesburgissa järjestettyyn suureen muistotilaisuuteen.

Sen jälkeen Mandelan arkku oli esillä kolme päivää hallitusrakennuksessa Pretoriassa, jotta ihmiset voisivat käydä jättämässä jäähyväiset kansallissankarille. Paikalle kerääntyi arviolta 100 000 ihmistä, mutta suuren ihmismäärän vuoksi osa halukkaista jouduttiin käännyttämään pois.

Korjattu 15.12. klo 10.18: Uutistoimisto AFP korjaa, että Mandelan hautajaisseremoniaan osallistuu noin 5 000 ihmistä, ei 50 000.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset