1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egypti aikoo äänestää perustuslaista tammikuussa

Perustuslain hyväksymisen jälkeen maassa on tarkoitus järjestää parlamentti- ja presidentinvaalit.

Ulkomaat

Egypti aikoo järjestää kansanäänestyksen uudesta perustuslakiluonnoksesta tammikuun 14. ja 15. päivä. Asiasta ilmoitti presidentti Adli Mansur.

Uuden perustuslain hyväksyminen on ensimmäinen askel armeijan suunnitelmassa, jonka on tarkoitus johtaa parlamentti- ja presidentinvaalien järjestämiseen ensi vuoden aikana.

Perustuslakiluonnoksen laatinut paneeli ilmoitti joulukuun alussa päässensä esityksestään yhteisymmärrykseen. Perustuslakiesityksen mukaan vaalit pitää järjestää puolen vuoden sisällä perustuslain vahvistamisesta.

Useat oppositio- ja ihmisoikeusryhmät ovat ilmaisseet huolensa armeijan vahvasta vallasta.

Esitykseen sisältyy muun muassa lakipykälä, jonka mukaan siviilejä voidaan tietyissä tapauksissa tuomita sotilasoikeudessa. Lisäksi perustuslaki määräisi, että armeijan johdon pitää hyväksyä uusi puolustusministeri.

Egypti yritti siirtyä demokratiaan, kun presidentti Hosni Mubarak syrjäytettiin toissa talven kansannousussa. Islamistit voittivat sekä parlamentti- että presidentinvaalit, mutta presidentti Muhammad Mursin politiikka herätti laajaa vastustusta maallisemmassa oppositiossa.

Viime kesänä armeija syrjäytti Mursin opposition laajojen mielenosoitusten jälkeen, ja on sen jälkeen tukahduttanut Mursin Muslimiveljeskunnan toimintaa.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi