Nelson Mandela haudan lepoon - "Etelä-Afrikan suurin poika"

Etelä-Afrikka on haudannut sunnuntaina johtajan, joka antoi monille toivoa. Hänen poismenonsa on jättänyt aukon maan sydämeen, kuvasi hautajaisia seurannut Reutersin toimittaja.

Nelson Mandela
Hautajaispuhe. Mandelan arkku korokkeen edessä.
Nelson Mandelan valtiolliset hautajaiset ovat meneillään Etelä-Afrikassa.

Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela on laskettu haudan lepoon lapsuudenkotinsa maisemissa Qunun maaseutukylässä.

Aamupäivällä noin neljätuhatta vierasta oli hyvästelemässä Mandelaa virallisessa muistotilaisuudessa, joka kesti nelisen tuntia. Iltapäivällä Mandela haudattiin noin 450 perheenjäsenen ja kutsuvieraan läsnäollessa. Häntä olivat hyvästelemässä muun muassa hänen leskensä Graca Machel ja entinen vaimonsa Winnie Madikizela-Mandela.

Mandela kuoli 95 vuoden iässä kotonaan Johannesburgissa joulukuun 5. päivänä.

Mandelan arkku kuljetettiin lauantaina sotilaslentokoneella Pretoriasta 700 kilometrin päähän Mthathan kentälle. Sieltä se kulki autolla 30 kilometrin matkan Qunun kylään. Tien varteen oli kokoontunut sankoin joukoin ihmisiä saattamaan vapaustaistelijaa ja maan ensimmäistä mustaa presidenttiä tämän viimeisellä matkalla.

- En voi edes kuvailla mitä tunnen sisälläni. Osa minusta on surullinen, mutta myös onnellinen siitä, että hän on viimein päässyt lepoon, sanoi 31-vuotias Bongani Zibi.

Monille hautajaisseremonia on sekä tilaisuus jättää hyvästit Mandelalle että juhlistaa hänen elämäänsä.

- Henkilö, joka makaa täällä, on Etelä-Afrikan suurin poika, sanoi muistotilaisuudessa ANC:n johtohenkilö Cyril Ramaphosa.

Mitä nyt Etelä-Afrikka?

Mandela toimi Etelä-Afrikan presidenttinä yhden kauden ja vetäytyi julkisesta elämästä vuonna 2004. Monet olisivat mielellään nähneet Mandelan jatkavan johdossa pidempään.

Muun muassa Mandelan ihailema eteläafrikkalainen kirjailija André Brink valitti hiljattain The Guardian -lehden haastattelussa, että Etelä-Afrikka on kadottanut tiensä Mandelan jälkeen. Hänen mukaansa Mandelan aikoinaan johtamasta mustien vapausliikkeestä ANC:stä on tullut kansan vihollinen. Hän sanoo pettyneensä Mandelan jälkeiseen johtoon.

- Sellaiset ihmiset kuin Mandela ja Desmond Tutu antavat aihetta uskoa, että jotkut ihmiset voivat olla erilaisia, Brink sanoi.

Etelä-Afrikan muuttaminen on hyvin vaikea tehtävä.

Thabo Mbeki

Hänen mukaansa Etelä-Afrikkaan usein liitetty käsite sateenkaarivaltiosta on kuitenkin kuivunut kokoon.

ANC tähyää tällä hetkellä viiden kuukauden kuluttua pidettäviin vaaleihin, ja on pyrkinyt kampanjassaan hyötymään entisen johtajansa kuolemasta. Liikkeen suosio on kaventunut viime aikoina myös mustien keskuudessa.

ANC:n nykyinen johtaja ja Etelä-Afrikan viides musta presidentti Jacob Zuma on ryvettynyt korruptioskandaalissa, mutta hänen odotetaan siitä huolimatta jatkavan uudelle viisivuotiskaudelle.

Puolue kaipaa kuitenkin kipeästi uutta johtajaa luotsaamaan maata pois massatyöttömyydestä ja rotuerottelun jälkeensä jättämästä epätasa-arvosta. Valkoihoisten kotitaloudet ansaitsevat Etelä-Afrikassa keskimäärin kuusi kertaa enemmän kuin mustien.

- Etelä-Afrikan muuttaminen on hyvin vaikea tehtävä. Monella tapaa se on vaikeampaa kuin taistelu apartheid-järjestelmän lopettamiseksi, kuvasi tilannetta viime viikolla maan entinen presidentti Thabo Mbeki.

Mustien ja valkoisten konfliktia sovitelleen johtajan poismeno on jättänyt ammottavan aukon Etelä-Afrikan sydämeen, totesi sunnuntaina Mandelan hautajaisia seuraava uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtaja Ed Cropley.

Lähteet: Reuters, AFP, AP