Pohjois-Korean johtajan täti yhä sisäpiirissä miehensä teloituksesta huolimatta

Maanpetturuuden vuoksi teloitetun Jang Song-Thaekin vaimo on nimitetty vastikään perustetun valtiollisen komitean jäseneksi, kertoo uutistoimisto KCNA.

Ulkomaat
Kim Jong-Unin lähipiiriä.
Kim Kyong-Hui kuvan oikeassa reunassa.NKCTBS TV / EPA

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-Unin tädin miehen teloitus ei näytä johtaneen tädin syrjäyttämiseen maan sisäpiiristä. Maanpettuuruudesta tuomitun Jang Song-Thaekin vaimo on nimitetty uuteen tilapäiseen valtiolliseen komiteaan, kertoo maan virallinen uutistoimisto KCNA.

Kim Kyong-Hui on jäsenenä komiteassa, joka on perustettu hallitsevan työväenpuolueen johtavan jäsenen Kim Kuk-Thaen hautajaisia varten. Tämä kuoli perjantaina. Komitean jäseninä on johtavia puolueen ja armeijan edustajia.

Kim Kyong-Hui on Kim Jong-Unin isän ja Pohjois-Korean edellisen johtajan Kim Jong-Ilin sisko.

KCNA kertoi torstaina, että Jang Song-Thaek oli teloitettu sotaoikeudessa käydyn lyhyen erikoisistunnon jälkeen. KCNA:n mukaan hän syyllistyi vallankumouksen yritykseen.

Lauantaina Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi, että Pohjois-Korea on kutsunut kaikki Kiinassa olevat liikemiehensä kotimaahan. Kimin uskotaan yrittävän päästä eroon Jangin avustajista. Jang oli vastuussa kauppasuhteista. Häntä pidettiin Pohjois-Korean toiseksi vaikutusvaltaisimpana johtajana heti Kimin jälkeen.

Lähteet: AP, AFP