1. yle.fi
  2. Uutiset

Ristiriitaisia tunnelmia Amorellan jälkimainingeissa

Haverilaiva Amorellan kaikki matkustajat pääsivät maihin sunnuntai-iltana Turkuun saapuneen Viking Gracen matkassa. Laivalla mukana oli myös toimittajamme Joona Haarala.

Kotimaan uutiset
Viking Grace  saapumassa Turun satamaan.
Lehtikuva

Haverilaiva Amorellan kaikki matkustajat ovat päässeet maihin. Ruotsiin matkalla olleet kuljetettiin Kapellskäriin jo yöllä, ja pieni osa matkustajista pääsi Suomeen aamulla TallinkSiljan Galaxy-aluksella.

Suurin osa suomalaismatkustajista pääsi Turkuun iltakahdeksan aikoihin Viking Grace-aluksen matkassa. Matkustajien tunnelmat olivat pääasiassa tyytyväiset. Kaisa Paasimaa oli laivalla miehensä ja tyttärensä kanssa.

– Tiedotukset eivät aina ihan kuuluneet tai tulleet perille, mutta ihan leppoisaa meininkiä siellä oli. Ruoat tarjottiin. Hänellä [tyttärellä] ainakaan mitään väliä ollut, kun sai jätskiä hakea silloin, kun halusi, Kaisa Paasimaa naurahti.

– Tosi hienoa. Tosi mukavaa. Meistä on pidetty hyvää huolta täällä koko ajan. Ei ole mitään valittamista, Ari Fagerström puolestaan vakuutti.

Kaksijakoiset tunnelmat

Ylen toimittajan mukaan tunnelmat olivat kuitenkin kaksijakoiset.

– Valtaosa ihmisistä oli huojentuneita siitä, että ylipitkäksi venynyt risteily saatiin päätökseen, kertoi Gracella mukana ollut Ylen Uutisten toimittaja Joona Haarala.

Enemmistö matkustajista oli Amorellalla päivän kestävällä piknik-risteilyllä, joten ihmisillä ei ollut vaihtovaatteita, latureita ja monilta puuttuivat kerran vuorokaudessa otettavat lääkkeet.

– Toisaalta jotkut olivat iloisia saatuaan seikkailunmakuisen miniloman.

Haaralan mukaan Gracen henkilökunta teki kaikkensa, jotta matkustajien olo olisi hyvä.

– Viking Gracella olleita hytillisiä matkustajia pyydettiin luovuttamaan hyttinsä Amorellalla tuleville. Jotkut joutuivat jakamaan hyttinsä tuntemattomien kanssa, mutta levätä siellä sai ja ruokaa jaettiin samalla tavalla kuin Amorellalla oli tehty.

Ristiriitaista tietoa

Matkustajien suurin huoli oli Haaralan mukaan se, että miten saada kotiväkeen yhteys. Haarala kertoi monien soittaneen kotiin infopisteestä ja vakuuttaneen, ettei heillä ole mitään hätää.

– Laivahenkilökunta rauhoitteli väkeä hyvin, mutta ulkopuolelta median kautta tuli ristiriitaista tietoa Amorellan kohtalosta, Haarala kuvaili.

Amorella ajautui sähköhäiriön vuoksi karille lauantaina puolenpäivän aikaan. Syyksi on paljastunut vika polttoainetta apumoottoreille syöttävässä järjestelmässä. Sähkökatkos oli lyhyt, sillä laivan varageneraattori käynnistyi.

Siitä huolimatta moottorit sammuivat ja laiva oli karilla kolmessa minuutissa.

– Ei mitään vaaraa ollut eilen. Kaikki meni aika hienosti. Se tömähti aika pehmeästi, matkustaja Ilmari Aikkinen vakuutti.

Laivayhtiön mukaan syynä oli inhimillinen virhe, joka tapahtui konehuoneessa tehdyissä töissä. Onnettomuuden tutkinta aloitetaan virallisesti maanantaina.

Lue seuraavaksi