1. yle.fi
  2. Uutiset

Myyräkannat nousussa myös Uudellamaalla

Myyrähuippu on odotettavissa ensi syksynä. Metsämyyrät levittävät myyräkuumetta, joka tarttuu ihmiseen hengitysteitse pölyävien eritteiden kautta.

Kotimaan uutiset
Metsämyyrä lintujen ruokintapaikalla.
Raine Martikainen

Myyräkannat ovat nousussa Etelä-Suomessa. Metsämyyrä voi aheuttaa suuria tuhojoa taimikoissa. Supervuonna 2008 myyrät popsivat taimikoita 20 miljoonan euron arvosta. Myyrä hakeutuu mielellään talveksi sisätiloihin kuten mökkeihin ja puuliiteriin.

- Kun myyriä on paljon näkyy se myös kotipuutarhoissa. Varsinkin peltomyyrät hakeutuvat sinne ja tekevät tuhoja, tutkija Otso Huitu Metlasta sanoo.

Myyräkuume nousussa

Myyräkantojen nousu viime kesänä lisää myyräkuumeriskiä tänä talvena. Myyräkuumetta aiheuttava Puumala-virus leviää metsämyyrän ulosteissa. Ihminen saa tartunnan useimmiten hengitysteitse pölytartuntana paikoissa, joissa metsämyyrät varsinkin loppusyksyllä viihtyvät. Tällaisia ovat muun muassa ulkorakennukset, kuten puuliiterit.

Myyräkuume on virustauti, joten antibioottihoitoa ei ole. Akuutin taudin luonne vaihtelee suuresti, lievästä pahaan. Useinkaan lievää kuumeilua ja päänsärkyä ei edes tunnisteta myyräkuumeeksi. Viisi prosenttia tapauksista on niin vakavia, että dialyysihoito on tarpeen.

Mökeillä tai kellareissa siivotessa kannattaa käyttää kosteita rättejä, desinfioivaan liuokseen kastettuna, koska se estää pölyämisen. Pölynimuria ei kannata käyttää koska se levittää pölyä ilmaan.

Lue seuraavaksi