Einon ja Seijan rymyäminen tuo ennätyslaskun – vaikutuksia sähkön hintaan?

Poikkeuksellinen talvi- ja syysmyrskyjen sarja tulee sähköyhtiöille kalliiksi. Esimerkiksi Eino-myrsky toi maakunnalliselle sähköyhtiö Verkko-Korpelalle ennennäkemättömän suuren laskun. Yhtiön toimitusjohtaja ei voi luvata, että sähkön hintaan ei kajota. Myös verkkoyhtiö Eleniassa myrskysumaa pidetään poikkeuksellisena.

Kotimaa
Eino-myrskyn tuhoja korjataan Ullavan Läntässä metsässä.
Sari Vähäsarja / Yle

Keski-Pohjanmaalla riehuneet myrskyt tuovat mittavat tappiot sähköyhtiö Verkko-Korpelalle. Arvion mukaan Einon ja Seijan aiheuttamista sähkökatkoksista maksetaan asiakkaille 400 000 euron korvaukset. Verkon korjaustyöt vievät puolestaan arviolta 100–200 000 euroa. Maakunnalliselle yhtiölle summat ovat suuria.

– Tämä on meille erittäin paljon. Eino-myrskyn taloudelliset vaikutukset ovat suurimmat ikinä, Loikkanen kertoo.

Seija-myrskyn kustannuksia vielä lasketaan, mutta kulujen ei pitäisi vaikuttaa sähkön hintaan.

– Mitään ei kuitenkaan voi vielä luvata, sanoo toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

Eino-myrskyn taloudelliset vaikutukset ovat suurimmat ikinä.

Tuula Loikkanen, toimitusjohtaja

Elenialle parinkymmenen miljoonan lasku

Muun muassa Kalajokilaaksoon Pohjois-Pohjanmaalle sähköä tarjoava verkkoyhtiö Elenia arvioi, että loka-joulukuussa riehuneista neljästä myrskystä koituu valtakunnallisesti laskua ainakin parikymmentä miljoonaa euroa.

Eino-myrskyn aiheuttamista sähkökatkoista yhtiö pulittaa korvauksia noin 5 miljoonaa euroa. Vikojen korjaustyöt maksoivat kolme miljoonaa euroa. Seija-myrskyn kustannukset selviävät tällä viikolla.

– Näin neljän tuhoisan myrskyn osuminen kahden kuukauden sisään on poikkeuksellista. Ainakaan Eleniassa ei ole koettu vastaavaa yli kymmeneen vuoteen, toteaa Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

Kahden kuukauden aikana Suomessa ovat riehuneet Reima-, Eino-, Oskari- ja Seija-myrskyt.