Hyppää sisältöön

Maailman suurimman jääkupolin rakentaminen alkamassa

Hollantilaiset saapuvat joulukuun lopussa Juukaan rakentamaan maailman suurinta jääkupolia. Tavoitteena on rikkoa vuonna 2001 Japanissa tehty maailmanennätys.

Maailman suurimman jääkupolin rakentaminen alkaa vuodenvaihteessa Juuassa. Kupolin rakentaminen on hollantilaisen Eindhovenin yliopiston hanke, johon osallistuu noin 50 ihmistä. Mukana hankkeessa ovat myös Juuan kunta ja joukko yrityksiä.

Maailmanennätyskokeella halutaan todistaa, että puukuidulla vahvistettu jää eli pykriitti on nopea ja edullinen rakennusmateriaali, jonka avulla voi rakentaa väliaikaisia tiloja kuten jäähotelleja ja varastoja maataloustuotteille. Vahvistettua jäätä tarvitaan ainoastaan pohjakerrokseen. Rakentamisessa käytetään apuna isoa ilmapalloa, jonka päälle vettä ruiskutetaan kerroksittain.

Juuan kupolin läpimitta on 30 metriä ja korkeus 10 metriä. Tähän asti suurin jääkupoli, joka rakennettiin vuonna 2001 Japanissa, oli läpimitaltaan 25 metriä. Hollantilaiset saapuvat Juukaan 29. joulukuuta, ja kupolin on tarkoitus olla valmis 18. tammikuuta. Hollantilaiset rakentavat keskustassa olevalle vanhalle urheilukentälle ensin testausmielessä pienemmän kupolin. Työtä tehdään ympäri vuorokauden.

Juuan jääkupolissa käytettävän teknolgian uskotaan mahdollistavan jopa 100 metriä läpimitaltaan olevien rakennusten tekemisen. Juuka valikoitui iglun rakennuspaikaksi hyvien olosuhteiden takia. Yritys vaatii vähintään kymmenen asteen pakkasen.