Kemin Lumilinna rakenteilla - Aitta avautui jo

Ennen varsinaista lumilinnakautta Kemin sisäsatamassa sijaitseva makasiinirakennus tarjoaa puuhaa ja purtavaa päivittäin - pyhäpäivinäkin.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kemin matkailussa on pantu tuumasta toimeen ja jatkettu lumilinnakautta jo ennenkuin se ehättää alkaa.

– Jo linnan rakennusvaiheessa avattava kahvila mahdollistaa rakennustöiden seuraamisen aitiopaikalta. Aitassa rakennusvaiheita esittelevät videot antavat turisteille vähän paremmin kuvan siitä, mitä tuleman pitää, kertoo tiedottaja Titta Vuorinen.

Varsinainen lumilinnatyömaa on aidattu ja yleisöltä suljettu, mutta Meripuiston kautta aitan ovelle on johdatettu lyhdyin merkitty reitti. Aitta palvelee joka päivä myös joulun ja uudenvuoden aikaan.

– Näin saadaan vähän sitä viipymää, kun esimerkiksi ensimmäiset matkailujäänmurtaja Sampolla risteilevät turistit voivat vierailla jalokivigallerian lisäksi tässä linnalla jo ennenkuin se on valmis.

Aiemmin aittaa on käytetty rakennusaikana työmiesten tukikohtana, mutta tämän vuoden jälkeen jo ennen sesonkia yleisölle avattavasta kahvilasta on tarkoitus tehdä pysyvä tapa.

Puuroa ja persoonallisia pipareita

Aitan kokkina hääräävä Annuka Ovaska kertoo, että pientä purtavaa ja joulupuuroa valmistetaan nyt ennen kauden varsinaista avausta. Pikkuväkeä varten aittaan laitetaan pipareiden tuunauspiste, jossa saa koristella tiskiltä ostamansa piparkakun persoonallisen näköiseksi.

Jonna Vanha-Honko ja kaulimen varressa oleva Annuka Ovaska pyörittävät aittaa joulunaikaan. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Aittavastaava Jonna Vanha-Honko sanoo töitä riittäneen jo ennen avaamista.

– Hieman piti kesävarastosta hakea tavaraa ja siivoilla. Joulutunnelmaa on porukalla talkoiltu väsäämällä erilaisia koristeita, kertoo toista vuotta pohjoisessa työskentelevä satakuntalainen.

Tiedottaja Titta Vuorinen sanoo lumilinnan pohjatöiden olevan jo hyvällä mallilla viikonvaihteessa alkaneen tykityksen ansiosta.

– Nyt odotellaan taas pakastumista, jotta tykitystä voidaan jatkaa.