Autoliitto kauhistelee kilometriveron kustannuksia

Autoliiton mukaan työryhmä on sivuuttanut suunnitellun ajokilometreihin perustuvan tiemaksun välilliset vaikutukset. Arvostelua saa myös työryhmätyön teknologiavetoisuus.

Autoliiton tiepalvelu teksti haalarin selässä
Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen oli Yle Uutisten studiovieraana maanantaina.

Autoliitto on huolissaan ajokilometreihin perustuvan tiemaksun todellisista kustannuksista ja pelkää esitetyn uudistuksen kiristävän verotusta.

Järjestelmä korvaisi auto- ja ajoneuvoverot, joita kerätään nyt 1,8 miljardia euroa vuodessa. Autoliiton mukaan kilometriveron alkukustannukset olisivat 460 miljoonaa euroa minkä lisäksi järjestelmästä koituisi 130 miljoonan euron vuosittaiset kulut. Kilometrivero olisi Autoliiton mukaan kallis verrattuna nykyjärjestelmään, jossa verojen kantoon kuluu vain 0,2 prosenttia niiden tuotosta.

– Jäi hyvin epäselväksi ja myöhemmän poliittisen päätöksen teon piiriin, mikä se maksu tulisi käytännössä olemaan, jolloin on kovin vaikea ottaa ihmisten kantaa siihen, olisiko tämä malli heidän kannaltaan oikeudenmukaisempi kuin nykyjärjestelmä, sanoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Vaikka verotaso säilyisi nykyisellään, tulisivat järjestelmäkustannukset verojen päälle ja autoilijoiden maksettaviksi, huomauttaa Autoliitto.

Moitteita työryhmän työstä

Autoliitto arvostelee tiemaksuja suunnitelleen Jorma Ollilan työryhmän työtä siitä, että järjestelmän rakentamista tavoittelevilla teknologiayrityksillä on ollut merkittävä rooli työryhmän työssä. Autoliiton mukaan tämä on vähentänyt julkista keskustelua hankkeesta ja työryhmä on sen sijaan keskittynyt edistämään työn lopputulosta.

Tiemaksutyöryhmä on Autoliiton mukaan sivuuttanut kilometriveron välilliset vaikutukset muun muassa työn tekemisen kustannuksiin, asuntojen hintoihin, kaupan alaan, matkailuun ja vapaa-ajan viettoon. Autoliitto epäilee myös, että vero saattaisi toteutua huomattavasti korkeampana kuin työryhmän esimerkkilaskelmissa esittämä keskimääräiset 3,3 senttiä kilometriltä.