Amos Andersonin uusi taidemuseo varmistui

Helsingin kaupunginhallitus on päättänyt uudelle museolle havitellun tontin varaamisesta yksimielisesti.

kulttuuri
Havainnekuva Amos Andersonin museon mahdollisesta uudistuksesta.
Havainnekuva Amos Andersonin museon mahdollisesta uudistuksesta.Amos Andersonin taidemuseo

Helsingin kaupunginhallitus on päättänyt Lasipalatsin aukion tontin varaamisesta Amos Andersonin taidemuseolle. Kaupunginhallituksen päätös oli yksimielinen.

Uusi museo rakennetaan Helsingin ydinkeskustaan Lasipalatsin aukion alle. Museo on suunnitellut toimintaa myös itse Lasipalatsin aukiolle.

Amos Andersonin museohankkeen on arvioitu maksavan noin 50 miljoonaa euroa. Sen rahoittaa suomenruotsalainen kulttuuryhdistys Konstsamfundet.

Uuden taidemuseon kävijätavoite on 100 000 vierasta vuodessa. Sen suunnittelun ja rakentamisen arvioidaan kestävän noin kolme vuotta.

Uusi museo yhdistää Lasipalatsin vanhat tilat aukion alle rakennettaviin museotiloihin. Maan alle tulee noin 2 500 neliömetriä näyttelytiloja ja työpajoja. Suojellun Lasipalatsin ulkonäkö ja toiminnot, kuten katutason liiketilat, säilyvät museosta huolimatta ennallaan.

Syyskuussa ensimmäisen kerran julkisesti esitelty museohanke on edennyt vauhdilla. Helsingin kiinteistölautakunta puolsi nyt hyväksyttyä tonttivarausta yksimielisesti marraskuun lopussa.

Amos Andersonin taidemuseo aikoo luopua osasta tämänhetkisistä tiloistaan Helsingin keskustassa. Osa Yrjönkadun tiloista kuitenkin jää museon käyttöön.