1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)

Itkonen: Nyt ei ole anteeksipyytelyn aika

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen on ihmeissään väitteistä, joissa kyseenalaistettiin terveyspalveluyhtiö Nordic Clinicin toiminta. Eksote miettiikin nyt vaihtoehtoja vetäytyneelle yhtiölle. Anteeksipyytelyjen aika ei ole, Itkonen sanoo.

Pentti Itkonen Kuva: Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen on ihmeissään vellovasta keskustelusta, jossa kyseenalaistetaan terveyspalveluyhtiö Nordic Clinicin toiminta. Keskustelu sai vettä myllyynsä, kun Etelä-Saimaa kertoi torstaina terveyspalveluja välittävän Nordic Clinicin toiminnasta.

Itkonen itse oli hyvin luottavainen yhteenliittymään.

- Tämä muodostettu konsortio oli erittäin korkeatasoinen. Holiday Club Saimaa on iso kansainvälistä liiketoimintaa harjoittava yhtiö ja Nordic Clinicissä on useita henkilöitä, Tero Silvola mukaan lukien, jotka ovat olleet todella paljon mukana kansainvälisessä liiketoiminnassa. Tero on itse asunut Euroopassa ja tehnyt siellä useita kansainvälisen liiketoiminnan projekteja.

Julkisuudessa on kyseenalaistettu Tero Silvolan asiantuntemus ja ammattitaito. Silvolan isä tuomittiin viime lokakuussa törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Hän ohjasi Oulun sosiaali- ja terveyspiirin varoja poikansa yhtiölle. Tero Silvolaa ei syytetty.

Itkosen luottamus Silvolaan ei ole horjunut. Asia oli Eksoten tiedossa ja siitä käytiin useita keskusteluja rahoittajien ja muiden osakkaiden kesken.

- Päädyimme aina siihen, että tämä konsortio edustaa luottamusta ja osaamista. En näe siinä mitään yhteyttä siihen mitä teemme Etelä-Karjalassa. Jos joku haluaa nähdä siinä yhteyden ja tuomita sen takia tämän yhtiön ja sen toimitusjohtajan, niin se on jokaisen oma asia, sanoo Itkonen.

Nordic Clinic vetäytyi viime viikolla yksityissairaalan perustamisesta Eksoten kanssa. Itkonen ei pitänyt tarpeellisena sitä, että Silvolan isän tuomiosta olisi kerrottu etukäteen. 

- Voi olla, että siitä olisi pitänyt enemmän puhua, mutta en nähnyt sitä tarpeellisena, koska se ei liity millään tavalla tähän asiaan.

Itkonen perustelee Nordic Clinicin kanssa tehtyä yhteistyötä sillä, että se oli perustettaessaan ainoa yhtiö joka keskittyi potilaiden välittämiseen Venäjältä.

- Meillä on kyllä jonkin verran yksityisiä lääkäriasemia, jotka hoitavat venäläisiä potilaita, mutta sellaista yhtiötä meillä ei ole, joka keskittyisi välittämiseen, Itkonen kertoo.

Itkosen mukaan nyt alkaa keskustelu siitä, mistä löydettäisiin muu vastaavanlainen yritys, jos terveysmatkailuhanketta aiotaan Etelä-Karjalassa jatkaa. Hän ei koe, että Eksoten pitäisi lähteä pyytelemään anteeksi terveysmatkailua kritisoineille.

- Sitten kun katsotaan mihin tässä hankkeessa päädytään, niin silloin voidaan katsoa kuka on keneltäkin anteeksi pyytämässä ja ketä pitää kiittää. Tässä vaiheessa ei varmasti voi vielä kiittää ketään, toteaa Itkonen.

Finpro mukana markkinoinnissa

Nordic Clinic on yhtenä yrityksenä mukana suomalaisen asiantuntijaverkoston Finland Care vienninedistämishankkeessa. Mukana on kaikkiaan 32 yritystä, enimmäkseen suuria terveysalan toimijoita. Kaksi vuotta kestänyt hanke on saanut tukea työ- ja elinkeinoministeriöltä. Yksi kohde on terveysturistien ohjaaminen Venäjältä Suomeen.

- Venäjän markkinat ovat erittäin kilpailtuja ja meidän tehtävämme on tunnettuuden lisääntyminen. Meillä on ollut viestintä- ja mainoskampanja ja erilaisia seminaareja Venäjällä. Tulokset näkyvät siinä, että venäläinen media on kirjoittanut paljon suomalaisista terveyspalveluista, kertoo ohjelmajohtaja Pirkko Autio Finprosta.

Turistivirrasta ei voi vielä puhua, sillä bisneksen synnyttäminen vie aikansa. Isoimmilla yrityksillä tulokset näkyvät jo lisääntyneillä yhteydenotoilla ja asiakkailla.

Aution mukaan ensi vuodesta lähtien Finpro alkaa tilastoida kaksi kertaa vuodessa hoidetut potilaat, joita hankkeen avulla on saatu Suomeen.

Ohjelmajohtaja Pirkko Autio kertoo seuraanneensa Etelä-Karjalan terveysturismi-uutisointia. Finpro ei kuitenkaan halua ottaa kantaa hankkeessa mukana olevien yksittäisen yrityksen asioihin. Kaikille osallistuville yrityksille on ollut samat periaatteet tulla mukaan kampanjaan.

- Siellä on hyvät mahdollisuudet, koska Etelä-Karjala on niin lähellä rajaa. Suurin osa meidän asiakkaistamme ovat Luoteis-Venäjän alueella, sanoo Autio.