1. yle.fi
  2. Uutiset

Ritva Liisa -korubrändi kimaltelee entistä kirkkaampana

Kuopiossa asuva Ritva-Liisa Pohjalainen on suunnitellut koruja kymmenen vuotta. Nyt Ritva Liisa -korut pyritään tekemään aiempaa tunnetummiksi. Ritva Liisa -korumerkki kuuluu kuopiolaisen Saurumin valmistamien tuotteiden tunnetuimpiin.

Kotimaan uutiset
Ritva Liisan korut siistissä rivissä.
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Korumerkki Ritva Liisa ja sitä valmistava kuopiolainen Saurum pyrkivät tekemään korunsa tunnetummiksi Suomessa ja myös ulkomailla.

Viime aikoina Ritva Liisa -korumerkin brändäykseen on käytetty voimavaroja.

- Tänä vuonna on tehty uusi brändisuunnitelma ja uudistettu korupakkaukset suhteessa Saurumin muihin merkkeihin, Ritva-Liisa Pohjalainen kertoo.

Lisää nuoria ihmisiä on otettu mukaan Ritva Liisan menestystä lisäämään. Korumyymälöissä mallistojen esillepanoa ja muutenkin markkinointia on kehitetty.

Ritva Liisa malliston korut valmistaa Saurum. Yli 70 vuotta Kuopiossa toiminut Saurum on Suomen koruvalmistajista kolmanneksi suurin Kalevala Korun ja Kultakeskuksen jälkeen. Saurum tavoittelee kasvua myös ulkomailta, joskin kotimaan myynti koetaan vielä tärkeämmäksi kehittämisen paikaksi.

Tekstiilisuunnittelija suuntautui koruihin

Korusuunnittelija Ritva-Liisa Pohjalaisen tausta on tekstiilialan suunnittelussa. Hänen Ritva Liisa -korunsa ja lasityönsä ovat nuorempi aluevaltaus. Uusi ura alkoi muotoutua, kun Pohjalainen oli työskennellyt 30 vuotta tekstiilien parissa.

Ensimmäiset Pohjalaisen korut syntyivät hänen kertomansa mukaan ilman suurempia suunnitelmia 10 vuotta sitten.

- Se tuli ihan sattumalta. Halusin viedä design-museon Allegria-näyttelyyn jotakin uutta. Näyttely oli tekstiili- ja vaatetusurani huipentuma ja kehittelin yhteen huoneeseen iltapukuihin korusarjan, Pohjalainen kertoo.

Allegria-näyttely kesti kuukauden. Näyttelyn nähneiltä naisilta tuli kyselyitä, että mistä näitä koruja saa ostaa.

- Ei minulla ollut ajatustakaan mallistoksi. Kysyntä ratkaisi. Mieheni rupesi ottamaan yhteyttä Saurumiin.

Ritva-Liisa piirtää suunnitelmia
Ritva-Liisa Pohjalainen suunnittelee koruja.Kalevi Pitkäkangas / Yle

Kuopiolaisen koruvalmistaja Saurumin väki kävi tutustumassa koruihin näyttelyssä ja piti näkemästään.

- Aika pian näyttelyn jälkeen aloimme kehittää Lilja- ja Kuukoru-sarjat koruiksi.

Ritva-Liisa Pohjalainen sai samana vuonna Kaj Franck-muotoilupalkinnon.

- Tehtiin töitä urakalla, että saatiin ensimmäinen korumallisto esille muotoilupalkintonäyttelyyn Design Forum Finlandiin. Aika pian lanseerattiin mallisto.

Kymmenisen vuotta sitten suunnitelluista ensimmäisistä Ritva-Liisa -koruista osa jatkaa vieläkin mallistossa. Uusia koruja on tullut vuosien aikana.

Lue seuraavaksi