1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tampereen taidemuseo saa suuren taidelahjoituksen Reino Laitasalolta

Tampereen taidemuseon kokoelmat täydentyvät merkittävän lahjoituksen avulla, kun riihimäkeläinen taiteilija Reino Laitasalo lahjoittaa museolle kymmenittäin eri aikakausien teoksiaan. Pispalassa syntynyt Laitasalo aloitti taideopintonsa Tampereella. Häntä on kutsuttu taustansa sekä tavallisten ihmisten työtä ja elämää kuvaavien teostensa vuoksi maan viimeiseksi työläistaiteilijaksi.

kulttuuri
Reino Laitasalon maalaus Omakuva vuodelta 2001 on osa Riihimäen taidemuseolle tehtyä lahjoitusta
Reino Laitasalon maalaus Omakuva vuodelta 2001 on osa Riihimäen taidemuseolle tehtyä lahjoitustaYLE / Markku Karvonen

Taidemaalari ja -graafikko Reino Laitasalo lahjoittaa 36 öljyvärimaalausta, 12 piirustusta, 6 puupiirrosta ja 3 puupiirroslaattaa Tampereen taidemuseon kokoelmiin. Samassa yhteydessä museo osti öljyvärimaalaukset Julistaja ja Meidän suku. Vanhimmat lahjoitetut teokset ovat 1950-1960-lukujen vaihteesta ja uusimmat tältä vuosikymmeneltä. Reino Laitasalo asuu ja työskentelee Riihimäellä, mutta hänen juurensa ovat Pirkanmaalla. Laitasalo syntyi vuonna 1929 Pispalassa. Ensimmäinen kuvataiteen opinahjo oli Tampereen työväenopisto. Opinnot jatkuivat Leningradissa Repin-instituutissa vuosina 1959-61.

Reino Laitasaloa on kutsuttu viimeiseksi työläistaiteilijaksi, mutta hänen teostensa sisältö ja taiteellinen ilmaisu eivät rajoitu mihinkään yhteiskuntaluokkaan vaan ovat yleisinhimillisiä.

Reino Laitasalon teoksia on Ateneumin ja useiden muiden taidemuseoiden kokoelmissa. Valtion taiteilijaeläkkeen hän sai 1990. Viime vuoden tammikuussa Reino Laitasalo lahjoitti Riihimäen taidemuseolle joukon teoksiaan, joita museo kuvasi taitelijan tuotannon keskeiseksi osaksi.

Lue seuraavaksi