Piispa: Kirkkoja ei saa myydä

Oulun piispa Samuel Salmi on huolissaan seurakuntien taloudesta pohjoisessa. Menot kasvavat tuloja nopeammin muun muassa kirkosta eroamisten vuoksi.

Kotimaa
Piispa Samuel Salmi on huolissaan pohjoisen seurakuntien taloudesta
Piispa Samuel Salmi on huolissaan pohjoisen seurakuntien taloudesta.Arto Veräjänkorva / Yle

Monet seurakunnat aikovat luopua osasta kiinteistöjään säästöjen aikaansaamiseksi, mutta Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi varoittelee edes keskustelemasta kirkkorakennusten myynnistä.

- Kirkko on hengellisen elämän keskus seurakunnassa, se on viimeinen rakennus, josta voidaan luopua. Ainoastaan silloin, kun jokin asuntoalue käy asukkaista tyhjäksi, voidaan keskustella siitä, mikä on tämän kirkon käyttöaste, Samuel Salmi painottaa.

Piispan mielestä on mahdollisuus vähentää joitakin toimitiloja, joita on hankittu hyvina aikoina. Esimerkkeinä Samuel Salmi mainitsee seurakuntakodit ja leirikeskukset, joita voisi vuokrata halukkaille, jopa myydä.

- Nyt, kun hyvät ajat ovat takana, asioita voidaan miettiä uudelta kannalta. Voidaanko siirtyä ostopalveluihin seurakuntien elämässä, piispa miettii.

- Siellä, missä on pakko, siellä on myös punakynä tarpeen, se on ihan selvä asia.

Oulun seurakunnat vähentävät kiinteistöjä

Oulun seurakuntayhtymä tekee päättyvänä vuonna 1 - 2 miljoonaa euroa tappiollisen tilinpäätöksen, arvioi yhtymäjohtaja Ilpo kähkönen.

- Ensi vuodelle alijäämäksi on budjetoitu 1,4 miljoonaa euroa.

Seurakuntayhtymä aikoo luopua 30 prosentista kiinteistöjään lähimmän kymmenen vuoden aikana. Ilpo Kähkösen mukaan kiinteistökantaa pienennetään harkiten kohde kerrallaan.

Oulun seurakuntien henkilöstömäärä on pienentynyt muutamassa vuodessa sadalla luonnollisen poistuman ja Kirkon palvelukeskuksen aloituksen ansiosta. Työntekijöitä on nyt noin 2 400.

- Varsinkaan hengellistä työtä tekeviä ei vähennetä, Ilpo Kähkönen korostaa.

Lisää vapaaehtoisia kirkon palveluihin

Piispa Samuel Salmi näkee vapaaehtoistyössä uusia mahdollisuuksia ylläpitää seurakunnan palveluja. Hän korostaa, että kirkon tehtävä on kohdata ihminen kasvokkain, yksi kerrallaan.

On seurakuntia joilla ei ole varaa kirkkoherraan

Samuel Salmi

Yleiskuva on, että pohjoisen seurakunnilla ei ole varaa palkata uusia työntekijöitä, vaikka työntekijöitä tarvittaisiin kipeästi.

- On seurakuntia, joissa kirkkoherran ylläpitäminen on mahdotonta nykylaskelmilla.

- Varsinkin harvaan asutuilla alueilla tarvitaan auttavaa kättä diakoniatyössä.

Piispa ideoi, että mahdollisina seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöinä voisivat olla esimerkiksi eläkkeelle siirtyneet hoitoalan ammattilaiset ja opettajat.